koliko dugo pas moze da zadrzi kaku

Vraćate se kući s posla, upadate u saobraćajnu gužvu i nervirate se, jer znate da ljubimac čeka da ga izvedete kako bi obavio nuždu. Evo nekoliko umirujućih saveta…

Foto Pixabay

Vlasnik ste psa, a zauzeti ste poslom i drugim obavezama, a po povratku u dom često se dešava da se zaglavite u saobraćaju. Sigurno brinete zbog psa koji mora da izađe napolje kako bi obavio nuždu. Koliko dugo pas može da bude sam pre nego što mora podhitno napolje? Koliko dugo pas može da zadrži stolicu? Koliko može najduže da ostane u kući dok ga ne izvedete napolje, pita se portal Thesprucepets?

Koliko dugo pas može da zadrži stolicu?

Većina zdravih, odraslih pasa za samo jedan sat nakon obroka su spremni da izbace višak hrane iz sebe. Oni, međutim, mogu dugo zadržati stolicu. To vreme podrazumeva 12 sati ili više. Ako se zaglavite u saobraćaju ili u kancelariji, pas neće imati probleme. Međutim, to što pas može da zadrži stolicu nekoliko sati, ne znači da mu se to mnogo dopada. Stavite se i sami u istu situaciju.

Pročitajte još Cistite-li-za-svojim-psom-i-gde-odlazete-njegovu-kaku

Ljudi osete nelagodu zbog koje moraju da odu u toalet. Pas nikad ne zna tačno vreme odlaska na nuždu. Svaki pas ima svoje higijenske navike. Neki psi obavljaju nuždu samo jedanput dnevno.

Nepisano pravilo je dati psu priliku da obavi higijenske potrebe najmanje svakih osam sati.

Pravilo osam sati se primenjuje u zavisnosti od starosti psa. Štenci ili stariji psi neće moći da zadrže stolicu toliko dugo. Štenci zadržavaju stolicu otprilike onoliko dugo koliko meseci imaju. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg ne treba da budu dugo sami. Koliko god vam je dosadno često izvođenje šteneta, time ćete poštedeti psa bespotrebnog stresa, a i sami nećete biti frustrirani zbog mogućeg nereda u domu.

Pojedini vlasnici ostavljaju pse pansionima ili pet siterima. Oni brinu o psima u svakom pogledu, pa i o njihovim higijenskim potrebama dok su vlasnici na poslu

Kako psi stare, manje su sposobni da zadrže stolicu kao nekad. Promene poput inkontinencije, kognitivne disfunkcije ili druge tegobe u skladu sa godinama mogu ih sprečiti da pravovremeno zadrže stolicu.

Pročitajte još Dijareja-kod-psa

Šta može sprečiti psa da zadrži izmet?

Postoje različite bolesti i stanja koji ometaju psa da zadrži stolicu. Crevni paraziti, pankreatitis, alergije na hranu, bakterijske infekcije, pa čak i nagle promene u ishrani mogu izazvati dijareju.

Može li pas imati posledice ukoliko predugo zadržava stolicu?

Predugo zadržavanje fecesa sigurno će izazvati emocionalni stres kod psa. Iako je naučen da čeka dok ga ne izvedete napolje, potrudite se da čekanje svedete na najmanju moguću meru.

Pročitajte još Koja-je-boja-izmeta-vaseg-psa

Imajte sve ovo na umu ako vas bilo šta spreči da dođete kući na vreme. Ukoliko naiđete na nemio prizor, nemojte kažnjavati psa ili vikati na njega. On to svakako neće uraditi da bi vas namerno iznervirao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *