Alergija na perut mačke

Ne prestajete da kijate kad se maca nađe u vašoj blizini.

Šta vas to iritira?

Foto Pixabay

Iako je mačija perut za neke vlasnike nepoznanica, za osobe koji pate od alergija ona je zabrinjavajuća.

Šta je mačija perut, poznata i kao Fel D1? Kako i zašto utiče na zdravlje nekih ljudi?

Šta je mačija perut?

Dugo se mislilo da je mačija dlaka izvor alergije kod nekih vlasnika, ali je naknadno utvrđeno da reakcije potiču od mačije peruti. Ona se sastoji od mikroskopskih delića suve mačije kože koji se prenose vazduhom, sleću na posteljinu, zavese, tepihe i druge površine, uključujući ljudsku kožu i odeću. Čestice mačije peruti su sitne, oko desetine veličine grinje. One ne bi bile bitne da ne sadrže Fel D1.

Pročitajte još Zasto-su-macije-usi-ponekad-vruce

Šta je Fel D1

Fel D1 je glikoprotein koji se nalazi u mačijim lojnim žlezdama ispod kože, a u manjoj meri je prisutan u njihovoj pljuvački i urinu. Kad se mačka neguje, Fel D1 luči se iz njihove pljuvačke i dolazi u dodir sa kožom i dlakom. U kombinaciji sa Fel D1 iz lojnih žlezda, ovaj protein stvara neku vrstu „dvostrukog udarca“ osobama koje pate od alergija. Proizvodnja Fel D1 manja je ili veća u zavisnosti od mačije rase.

Mačke koje nisu podvrgnute sterilizaciji ili kastraciji proizvode više Fel D1 od mačaka kojima je onemogućeno razmnožavanje. U proizvodnji Fel D1 naročito prednjače mužjaci.

Uzročnik alergijske reakcije

Kada je izazvan alergenom, ljudski imuni sistem prepoznaje alergen kao napadača i počinje da proizvodi antitela pod nazivom imunoglobulin E (AKA IgE). Kad ponovo bude izložen Fel D1, imuni sistem čoveka oslobađa inflamatornu hemikaliju poznatu kao histamin.

Pročitajte još Cetvoronozni-madjionicari-kako-macke-uspevaju-da-udju-u-svaku-rupu

Uticaj Fel D1 na ljude

Ako se udahne kroz nos, Fel D1 izaziva kijanje ili hronično stanje koje se zove alergijski rinitis, poznato kao „peludna groznica“. Ona se manifestuje kijanjem, curenjem iz nosa, svrabom, začepljenjem nosa i ponekad zagušenjem sinusa.

Udisanjem kroz usta ovaj alergen može izazvati neprijatne, pa i opasne astmatične napade. Osobe koje pate od astme treba da se podvrgnu testiranju na alergiju pre nego što nabave mačku. Istraživanja potvrđuju da je oko 50 posto dece i mladih sa astmom alergično na Fel D1.

Od drugih manifestacija alergije na mačiju perut pojavljuje se i blaži osip na koži ili koprivnjača. Ukoliko neko pati od atopijskog dermatitisa ili ekcema, stanje mu se može pogošati ako dođe u dodir sa mačijom slinom i peruti.

Pročitajte još Zasto-macka-mesi

Iako je mačija perut ozbiljan neprijatelj alergičnim osobama, pojedini vlasnici nađu način da se izbore sa ovim problemom kako bi dobro i udobno živeli sa svojim kućnim ljubimcima. Osim dobre kontrole alergije, većina vlasnika rešenje pronalazi u nabavci rase koja proizvodi manje problematičnog proteina. Rase o kojima je reč su balinezijska, bengalska, korniš reks, devon reks, javanska, la perm, ruska plava i orijentalna mačka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *