Treba li pas da jede kivi

Iako u obroku kućnog ljubimca ovo voće nema nikakvu ulogu, komadić-dva neće naškoditi

Foto Pixabay

Kivi je mala voćka kiselkasto-slatkog i pomalo oštrog ukusa. Prepun je hranljivih materija za ljude, poput vitamina C, K, E, folata i kalijuma, ali da li je potreban psu?

Da li pas može da jede kivi?

Kivi je relativno bezbedno voće za pse. Pre nego što ga ponudite ljubimcu, uklonite koru i semenke.

Kao i prilikom uvođenja bilo koje nove namirnice, i kivi dajte u maloj količini.

Pročitajte još Vas-pas-moze-da-jede-voce-i-to-samo-odredjene-vrste

Potencijalni zdravstveni problemi

Većina pasa ne voli da jede voće. Psi uostalom i ne moraju jesti voće, jer ono nema gotovo nikakvu ulogu u njihovoj ishrani.

Previše kivija može izazvati stomačne tegobe. Ako pas povraća, ima dijareju, pokazuje letargiju, nema apetit ili mu je stomak bolan na dodir, konsultujte se sa veterinarom

Iako kora kivija nije toksična, ona je teška za žvakanje i predstavlja potencijalnu opasnost, pogotovo za malog psa. Kora kivija opasna je kao mogući blokator disajnih puteva, digestivnog trakta i izazivač gastrointestinalnih smetnji.

Psu nikad nemojte davati ceo kivi. Da biste sprečili opasnu situaciju kao što je zagljavljivanje voćke u grlu, isecite kivi na male komade i njima polako i strpljivo hranite psa

Pročitajte još Pomorandze-u-ishrani-psa

Birajte zrelo voće

Kivi je dostupan tokom cele godine. Odaberite zdravu i zrelu voćku koja treba da bude čvrsta, smeđe kore, bez tamnih fleka, buđi ili nabora. Ako je kivi u flekama, smežuran ili ima plesan, on nije dobar za jelo i verovatno je prezreo.

Komadiće kivija dajte psu povremeno i to kao poslasticu. Možete ga kombinovati sa redovnim obrokom, uz kuvano povrće ili ga dati posebno.

Pročitajte još Mogu-li-psi-da-jedu-jagode

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *