Ponudite kućnom ljubimcu jabuku, bananu, pa i lubenicu, ali pazite da ne proguta semenku ili košticu

Fotografije: Pexels/Rarnie McCudden, Nathalie De Boever, Nataliya Vaitkevich, Jane D.

Na zelene pijace stiglo je sezonsko voće. Ukoliko imate psa, možete mu ponuditi ove sveže i zdrave poslastice. Određene vrste voća blagotvorno deluju na organizam ljubimca, ali pojedine vrste mogu ozbiljno da ugroze zdravlje psa. Zato vlasnik treba da zna koje voće pas može da jede.

Voće se daje kao deo obroka ili zasebno, najviše deset odsto dnevnog unosa kalorija, sveže ili bareno. Posle unosa voća pas obično ima ređu stolicu.

Pročitajte još Dijareja kod psa

Foto Pexels/Jane D.

Bundeva je puna vitamina A, antioksidanasa i vlakana. Ublažava dijareju, pokreće rad creva i prevenira kardiovaskularne probleme. Psu se daje skuvana, iseckana ili pasirana uz obrok. Jabuka prepuna vitamin A i C se daje bez središnjeg dela, očišćena od semenki, sveža ili kuvana. Banana je bogata kalijumom i magnezijumom, ali je kalorična, pa se daje mala količina, iseckana na kolutiće. Borovnice su bogate vitaminom C, antioksidansima i fitohemikalijama. Jačaju imuni sistem, utiču na rad mozga i čuvaju urinarni trakt. Dobre su za pse seniore. Daju se sveže, po nekoliko komada kao poslastica ili nagrada.

Lubenica sadrži vitamin A, B1, B6 i C i nije kalorična. Psu se daje manji komad bez kore, očišćen od semenki.

Jagode jačaju imuni sistem. Sadrže mangan, magnezijum, fosfor, i vitamine C, E i K i enzim koji navodno psu izbeljuje zube.

Seme i koštice jabuke, kruške, kajsije, breskve, višnje, trešnje, šljive… mogu da izazovu trovanje jer sadrže cijanide

Kupine imaju nizak nivo šećera i kalorija i dobar su izvor vitamina K. Maline su pune vlakana i daju se u manjim količinama.. Kruške sadrže vitamin C i K i dosta bakra. Nektarine imaju beta karoten, kalijum i vitamin A. Čuvaju zdravlje kosti, zuba, kože i sistema za varenje psa. Breskva i mango daju se u malim količinama. Narandže se mogu dati psu bez bojazni. Ananas ima mnogo šećera pa se daje u malim količinama. Grejp ili malo soka od limuna neće naškoditi psu.

Grožđe izaziva akutnu insuficijenciju bubrega. Simptomi su dijareja ili povraćanje, apatija, gubitak apetita, izostanak izbacivanja urina, a moguća je i smrt

Dinja je bogata vitaminima A, C i B6, kalijumom i beta karotenom. Veoma je slatka pa se daje u malim količinama. Kajsija se daje u manjoj količini. Pas ne sme da pojede košticu, list ili grančicu drveta kajsije!

Foto Pexels/Nathalie De Boever

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *