Pre nego što psu ponudite ovo ukusno voće, posavetujte se sa veterinarom: prirodan šećer i vlakna mogu uticati na varenje i povećanje težine  

Foto Pixabay

Popularno letnje voće jagode su odlična namirnica za tople dane. I kao što su zbog obilja vitamina poželjne u ljudskoj ishrani, podjednako su dobre i kao dodatak ishrani pasa, prenosi portal Thesprucepets.

Pročitajte još Pas-i-alergija-na-hranu-prvi-znaci-svrab-i-dijareja

Da li su jagode bezbedne za pse?

Pojedine vrste voća koje sazrevaju u leto, poput trešanja, višanja ili grožđa, nisu preporučljive u ishrani psa. Možete mu ponuditi jagode, pod uslovom da su dobro oprane, pravilno očišćene i iseckane na komade. Količina ne treba da bude velika. Jagode sadrže prirodni šećer i vlakna, pa previše konzumiranja može izazvati stomačne probleme, poput dijareje, ali i druge zdravstvene tegobe.

Pročitajte još Cesto-pitanje-mnogih-vlasnika-sta-pas-ne-sme-da-jede

Zdravstvena dobrobit jagoda

Jagode su pune hranljivih materija, poput vitamina C, B i K, kalijuma, folne kiseline, joda i magnezijuma. Ovo sočno voće nije samo puno vitamina, vlakana i antioksidanata. Pripisuje im se niz zdravstvenih prednosti: jačaju imuni sistem, čuvaju zdravlje zuba i usporavaju proces starenja. One su bogat izvor omega-3 kiseline koja utiče na kožu i zdravlje dlake vašeg psa.

Veterinari preporučuju da poslastice čine samo desetak procenata ishrane psa. Letnje voće koje pas može jesti su lubenica (bez semenki), borovnice, dinja, banane

Pročitajte još Vas-pas-moze-da-jede-voce-i-to-samo-odredjene-vrste

Pre nego što psu ponudite jagode, posavetujte se sa veterinarom. Ako nema zdravstvenih prepreka, prvo dajte psu dve-tri jagode. Propratite njegovu reakciju da biste bili sigurni da nema negativnih posledica.

Kako psu ponuditi jagode i koju količinu

Iako su jagode zdrave, ne znači da ćete dozvoliti svom ljubimcu da jede ovo voće koliko želi. Njihova vlakna i prirodni sadržaj šećera mogu dovesti do gastrointestinalnih problema, uključujući povraćanje i dijareju.

Pročitajte još Zasto-pas-povraca

Jagode dobro operite i isecite na male komade. Ovo će sprečiti gušenje i olakšati varenje. Nabavite jagode koje nisu tretirane hemijskim sredstvima. Neki psi (posebno manje rase) vole da jedu pasirane jagode. Možete ih dati odvojeno ili umešati u hranu.

Izbegavajte konzervisane jagode i druge prerađene oblike ovog voća. Oni sadrže konzervanse i dodati šećer koji utiču na hiperaktivnost psa, gojaznost i dijabetes. Previše šećera može negativno uticati na zube vašeg psa i dovesti do karijesa.

Pročitajte još Da-li-vasi-ljubimci-jedu-bundevu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.