Suze koje klize mačijim licem ne znače da je vaša ljubimica tužna ili je nešto boli: “vodica” iz oka uglavnom je reakcija na iritacije, povrede oka ili očna oboljenja

Foto Pixabay

Svako ko je primetio suze u očima svoje mačke verovatno se zapitao: „Da li moja maca zaista plače?“ Međutim, suzne oči kod mačaka ne znače da je posredi tuga. Emocije mačka pokazuje predenjem, mjaukanjem ili brbljanjem. Zbog čega onda iz macinih očiju klize suzice?

Suze u mačijim očima su fizički odgovor na bolesti ili povrede. Tako mačka kojoj iz očiju teku suze najverovatnije oseća nelagodnost zbog nekog oboljenja ili iritacije, prenosi portal Rd.

Pročitajte još I-macke-pate-od-astme

Alergije

Kao i ljudi, mačke mogu biti alergične na prašinu, polen i buđ, kao i na određenu hranu, dim cigareta, parfeme i hemikalije. Simptomi alergije uključuju kijanje, svrab i/ili suzenje očiju. Ublažite mačiju alergiju! U dogovoru sa veterinarom primenite određene preparate. Redovno čistite mačiji krevet i povremeno okupajte mačku (radi ublažavanja svraba). Održavajte dom čistim i mačku hranite zdravim namirnicama.

Infekcija oka

Mačke mogu dobiti bakterijske i virusne infekcije očiju kad dođu u kontakt sa obolelim mačkama. Mačići imaju prirodno oslabljen imuni sistem i skloniji su infekcijama oka. Trauma oka, zadobijena oštrim predmetom ili u borbi sa drugom mačkom, takođe može izazvati infekcije. Ako primetite bistar, zeleni ili žuti iscedak iz očiju vaše mačke, a uz to postoji i crvenilo, zapaljenje kapka ili mačka preterano žmirka, odvedite je veterinaru radi dijagnoze i lečenja.

Mačji grip

Mačkama oči mogu postati suzne u slučaju infekcije gornjih disajnih puteva ili mačijeg gripa. Najčešći uzrok je mačji herpesovirus koji izaziva letargiju, kijanje, iscedak iz nosa, groznicu i slabljenje apetita. Lek za virus ne postoji, ali veterinar može da prepiše kapi za oči, lekove protiv bolova i još neke preparate.

Glaukom

Primarni glaukom je genetsko oboljenje oka, uslovljeno fiziološkim promenama koje onemogućavaju oticanje i drenažu očne vodice. Sekundarni glaukom nastaje kao posledica određenih bolesti. Delimično zatvorene oči, žmirkanje ili trljanje oka, otok ili izbočenje očne jabučice, zamućene oči i vodeni iscedak mogu biti znaci glaukoma. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah odvedite mačku veterinaru.

Pročitajte još Macke-sa-raznobojnim-ocima

Čirevi rožnjače

Ove “rane” mogu nastati posle virusnih infekcija oka. One izazivaju prekomerno stvaranje suza. Ako primetite da mačka žmirka, trepće, trlja oči šapama, a oči su joj zamućene ili crvene, odvedite je veterinaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *