Da bi zadovoljili iznenadne polne nagone, dugorepi makaki koriste delove stena kao “pomagala”, a što je još interesantnije, oni to često rade – iz dosade

Foto Pixabay

Majmuni u Indoneziji koriste kamenje kao igračku za – samozadovoljavanje! Time je potvrđeno poglavlje života primata o primeni “seksi” igračaka sa ciljem zadovoljavanja polnih nagona, bez “uznemiravanja” drugih članova čopora, prenosi Livescience.

Pročitajte još Dugonosi-majmun

Ženke izbirljivije, mladi mužjaci revnosniji

Istraživači koji su proučavali dugorepe makakije (Macaca fascicularis) otkrili su da majmuni trljaju genitalije kamenjem kako bi sebi pružili zadovoljstvo. Novi dokazi nadovezuju se na ranije pokazatelje korišćenja “seksi” igračaka među makakijima. Tako je teza o upotrebi pomagala samo potvrđena.

Mužjaci i ženke različitih starosnih grupa koristili su kamenje da bi se igrali sami sa sobom. Ženke su birale kamenje, a mladi mužjaci najviše su se bavili ovom aktivnošću. Istraživači koji su posmatrali majmune kažu kako nisu morali dugo da čekaju da bi videli ovu zabavu.

Pojedini makakiji redovno se igraju sa kamenjem i to je deo njihove svakodnevice. Oni kamenje nose unaokolo, trljaju ga i udaraju o druge površine, a potom se i samozadovoljavaju. Ova manipulacija kamenom viđena je samo u jednoj populaciji dugorepih makakija na ostvu Bali u Indoneziji.

Pročitajte još Makaki-majmuni-terorisu-grad-jamaguci-japanska-policija-u-pripravnosti

Majmuni bez „obaveza“ češće koriste seksi igračke

Kad životinje koriste neke “alatke”, to obično povezujemo sa preživljavanjem. Tako recimo šimpanze kamenom razbijaju orahe kako bi mogle da ih pojedu. Ali, sve je više izveštaja sa terena koji kažu da se pojedini predmeti ne koriste samo radi preživljavanja. Samoseanse makakija sa kamenjem su najbolji primer.

Mladi mužjaci dugorepih makakija provode mnogo vremena baveći se ovim aktivnostima. Zreli mužjaci pokazuju najmanje sklonosti ka samozadovoljavanju kamenom, verovatno zato što imaju pristup zrelim ženkama. Međutim, istraživači kažu da ima mnogo varijacija među makakijima oba pola. Neki majmuni rade to češće od ostalih.

Studija je pokazala da su se sa kamenjem igrali majmuni koji nisu morali da traže hranu. Reč je o urbanim makakijima koji žive u blizini gradova. Njima je hrana uvek dostupna zahvaljujući ljudima.

Drugim rečima, ovi ”gotovani” imaju višak slobodnog vremena, pa se posvećuju zabavi, uz korišćenje “igračkica” koje im pričinjavaju zadovoljstvo.

Pročitajte još Kako-majmuni-tarzijeri-biraju-partnera-aveti-pevaju-u-duetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *