Nova studija o paucima skakačima kaže da se prilikom spavanja ponašaju slično kao ljudi, psi, mačke: trzaju telom i nogama i pokreću oči

Foto Pixabay

Zamislite pauka koji visi sa svilene niti, nepomičan kao da je uginuo, dok mu noge neočekivano ne zadrhte, piše portal Livescience. Iako ovo zvuči kao horor film, to je zapravo noćno iskustvo paukova skakača (Evarcha arcuate). Dok spavaju, oni dolaze do REM faze, kad im se pokreću oči što je jedna od odlika sanjanja.

Pročitajte još Kako-love-pauci-sa-madagaskara

U najnovijoj studiji istraživači su noću snimali paukove skakače koji su spavali, posmatrajući pokrete njihovih očiju i tela. Pauci su se trzali u snu, baš kao što prilikom REM faze čine ljudi, psi, neki gmizavci i glavonošci.

Ova odlika paukova skakača otkrivena je slučajno, izjavila je autorka studije Danijela C. Robler, bihejvioralni i evolucioni ekolog. Dok je snimala paukove infracrvenom kamerom, mislila je da nisu živi. Međutim, noge i stomak jednog pauka počeli su da se trzaju. Sve je kratko trajalo, ali se tokom noći više puta ponovilo: pauci su se nekontrolisano pokretali, kao što čine psi ili mačke kad sanjaju.

Pauci skakači imaju pokretne retinalne cevi u očima pomoću kojih preusmeravaju pogled. To se može videti kroz egzoskelet koji je kod mladih paukova providan.

Dok je pokretao oči, pauk je istovremeno savijao noge i trzao njima. To je slično pokretima udova kod drugih životinja pri REM fazi sna.

Pre ovog istraživanja nije se mnogo znalo o procesu spavanja paukova i drugih beskičmenjaka. Proučavanje REM faze još je fokusirano na sisare i ptice. Međutim, naučnici su već zabeležili slične “akcije” kod hobotnica i sipa.

Pročitajte još Da-li-macke-sanjaju

Potkrepljivanje tvrdnje da pauci sanjaju moguće je samo skeniranjem njihovog mozga, ali je to težak poduhvat, s obzirom na to da im je mozak veličine zrna maka. Da bi snimili moždanu aktivnost pauka, naučnici će morati pažljivo da ubace elektrodu u mozak svakog pauka.

Do tada, naučnici će sanjati o – snovima pauka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *