Prenosenje sperme svinja u kokosovoj vodi cuva semenu tecnost

Prilikom transporta u daleke regije afričkog kontinenta, napitak iz tropske voćke održava svežinu svinjske sperme za veštačku oplodnju

Foto Pixabay

Kokosova voda je moderna alternativa osvežavajućim napicima za sportiste. Iako navodno više hidrira od obične vode, to nije naučno dokazano. Ipak, ova voćna voda je pravo otkrovenje: koristi se u procesu veštačkog oplođavanja svinja, prenosi portal Liivescience.

Prema statistici, stanovništvo Ugande (Afrika) troši najviše svinjskog mesa: po glavi stanovnika, godišnje se pojede oko 3,4 kilograma. Međutim, uzgoj svinja u udaljenim selima je izazov za stočare. U većini sela, gaji se jedan ili dva nerasta sa desetinama ženki. Meso je premasno i nižeg kvaliteta. Životinje su bolešljive i sklone afričkoj svinjskoj kugi i virusu PRRSv.

Da bi rešila ove probleme, vlada Ugande istražuje uvođenje veštačke oplodnje u uzgoj svinja — ubrizgavanja sperme visokokvalitetnih nerasta u krmače. Međutim, transport sperme nerasta do farmi širom zemlje je veliki izazov. Istraživači u projektu koji finansira Regionalni univerzitetski forum Ugande za izgradnju kapaciteta u poljoprivredi (RUFORUM), otkrili su da transport sperme veprova u kokosovoj vodi dugo čuva semenu tečnost, čak 24 puta duže od uobičajenog vremena.

„Izvan tela vepra, spermatozoidi žive oko 4 sata, a potom umiru usled gladovanja i promene temperature. U kokosovoj vodi žive do 96 sati, što omogućava osemenjavanje u odgovarajuće vreme“, rekao je Joab Malanda sa Univerziteta Egerton u Keniji, istraživač u projektu i stručnjak za uzgoj svinja.

Kokosova voda je bistra tečnost unutar kokosa (ne treba je mešati sa kokosovim mlekom koje nastaje mešanjem vode i tečnosti iz belog ploda u voću). Ima visok sadržaj kalijuma, natrijuma i mangana, kao i antioksidanse. Nivo šećera u kokosovoj vodi je nizak, zbog čega je dobra zamena napicima za sportiste, mada još nema uvida u njene zdravstvene prednosti, objašnjavaju stručnjaci sa Klinike Mejo

Naučnici su otkrili da natrijum i kalijum u kokosovoj vodi održavaju „svežom“ svinjsku spermu. Ovaj projekat, koji je započeo 2017. godine i u koji se uključilo više od 1.000 stočara, ozvaničio je kokosovu vodu kao odličan izbor za čuvanje i transport reproduktivnog materijala. Stočare čeka obuka o veštačkoj oplodnji, u koju spada i tehnika sterilizacije kokosove vode. Zato je RUFORUM osnovao prvo udruženje za uzgoj svinja u Ugandi koje će obučavati odgajivače.

Istraživači se nadaju da će kokosova voda pomoći stočarima širom Afrike u procesu veštačke oplodnje svinja. Ne samo da će se povećati proizvodnja svinjskog mesa, već će to biti i odličan način borbe protiv problema u proizvodnji hrane, u uslovima prenaseljenosti i klimatskih promena.

„Veštačka oplodnja se može obavljati na održiv način i proširiti bilo gde, posebno među malim stočarima“, izjavila je Eli Ndiomugieni, stručnjak za upravljanje stokom na Univerzitetu Gulu u Ugandi. „To je uglavnom zato što kokos raste gotovo u svakoj regiji afričkog kontinenta.“

Pročitajte još Vise-od-mode-patuljasta-svinja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *