Nakupljene dlake, crevni paraziti, oboljenja, infekcije i halapljivost razlozi su čestog izbacivanja sadržaja iz želuca

Izvor/Zov

Foto Pixabay

Povraćanje kod mačaka je jedan od simptoma raznih bezazlenih pojava ali i ozbiljnijih oboljenja. Mačka najčešće povraća, jer se naguta svojih dlaka ili nečeg što joj nadražuje želudac. Crevni paraziti takođe izazivaju povraćanje. Drugi uzroci povraćanja su prejedanje ili halapljivost. I mačići često povraćaju, naročito posle obroka, jer su pre toga halapljivo jeli.

Činiju sa obrokom ne treba nestrpljivo sklanjati i požurivati mačku da jede. Tako ćete je samo podsticati da žuri, što će se nepovoljno odraziti na varenje

Pročitajte još Macija kuhinjica

Ako mačka s vremena na vreme malo povrati i nastavi da se uobičajeno ponaša, to verovatno i nije ozbiljno. Za svaki slučaj posetite veterinara kako bi eliminisao bilo kakvu sumnju.

Ukoliko povraćanje nije povezano sa uzimanjem hrane, to može biti znak neke infekcije, oboljenja bubrega ili jetre, ili poremećaja centralnog nervnog sistema.

Važno je utvrditi da li se povraćanje javlja ponekad ili se ponavlja, dešava li se posle jela i u kom razmaku. Važno je i videti da li u sadržaju ima tragova dlaka, krvi ili izmeta, i da li je mačka povratila neko strano telo ili predmet.

Da mačka ne bi jela naglo i previše, ponudite joj u činijici keksiće koji se ne kvare. Pošto zna da uvek ima hrane, neće halapljivo jesti kad dobije glavni obrok

Ako mačka povrati pa nastavi da podriguje i izbacuje penastu čistu tečnost, verovatno je pojela bajatu hranu, nagutala se trave, svojih dlaka, ili nečeg nesvarljivog. Razlozi mogu biti i infekcije koje nadražuju stomak.

Pročitajte još Sve blagodeti macije trave

Ponekad mačka povraća danima, nema apetit, bezvoljna je i malaksala. To je znak bolesne jetre ili bubrega, ali i simptom neke druge bolesti. Kod starijih mačaka, povraćanje može biti i posledica tumora na želucu i crevima.

Ako u sadržaju ima sveže krvi, možda postoji krvarenje između usta i gornjeg dela tankog creva. Uzrok može biti i gutanje stranog tela. Ako je sadržaj sličan zrnima kafe, u pitanju je delimično svarena krv što je takođe znak krvarenja između usta i gornjeg dela tankog creva. Ako mačka povraća krv ili izmet, situacija je ozbiljna, a veterinar neophodan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *