Malo hrane i mnogo vode, ranojutarnje ili kasnovečernje šetnje, rashlađivanje i praćenje ponašanja ljubimca će sprečiti pregrevanje u vrelim letnjim danima  

Foto Pixabay

Psi nemaju znojne žlezde pa se prekomerne toplote oslobađaju preko jezika i šapa. Pas kroz nos udiše vazduh koji se vlaži dok prolazi kroz disajne puteve i dahtanjem ga izbacuje sa viškom temperature. Širenjem perifernih krvnih sudova na licu, ušima i šapama, pas reguliše svoju temperaturu. Kad su napolju „normalne“ temperature, čak i do 30 stepeni, pas ih nekako i podnosi. Više temperature, kombinovane sa velikom vlažnošću vazduha, psu prave velike probleme. U tom slučaju, on ne može da reguliše temperaturu tela i da hladi organizam. Tada se obično javlja pregrevanje.

Izbegavajte šetnje između deset sati ujutru i pet sati popodne

Neki psi ne vole vodu, dok je drugi obožavaju i rado se rashlađuju u njoj. Odrasli psi sami se bore protiv vrućine. A šta je sa psima koji ne mogu sami sebi da pomognu? Reč je o štencima do 6 meseci, velikim psima starijim od sedam godina, sitnim rasama-veteranima, gojaznim i fizički opterećenim psima, bolesnim psima i onima koji su pod terapijom. Probleme na vrućini imaju i psi sa srčanim problemima i oni sa kratkom njuškom.

Posle obroka sklonite hranu da se ne bi kvarila i obezbedite svežu vodu koja uvek mora da bude dostupna psu da bi se rashlađivao i utolio žeđ

Pročitajte još Letovanje sa kucnim ljubimcem

Toplotni udar nastaje kad organizam ne može da se oslobodi viška temperature. Normalna temperatura psa je do 39 stepeni Celzijusa. Ako dođe do pregrevanja, ona se penje i do 43 stepena. Toplotni udar možete da sprečite budnim pažljivim praćenjem svog ljubimca.

Psi nisu zaštićeni od UV zračenja 

Obratite pažnju na to da li pas glasnije diše, brže dahće, da li su mu sluzokože crvenije i oči zakrvavljene. Ljubimac se češće oblizuje, uznemiren je i ne može sebi da nađe mesto. Teži simptomi toplotnog udara su malaksalost, nezainteresovanost za okolinu, dezorijentisanost, povraćanje, kolaps, koma i fatalan ishod.

Psa nikad ne ostavljajte samog u autu, čak ni u hladovini!

Prva pomoć podrazumeva smeštanje psa u hladovinu, postavljanje hladnih obloga na glavu, hlađenje tela vodom ili kupanje. Obavezno kontaktirajte sa veterinarom koji će po potrebi preduzeti saniranje posledica toplotnog udara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *