Od virusnih bolesti koje se prenose sa životinja na čoveka najčešća je infekcija trihinelom, dok je najopasnije besnilo

Foto Pixabay

Kućni ljubimci postali su ravnopravni članovi naših porodica, jer s njima delimo dom, trpezu i slobodno vreme. Zajedničke su nam i zoonoze, bolesti koje prenosimo jedni drugima kontaktom, vazduhom, vodom i hranom.

Zoonoze su učestalije u seoskim sredinama, jer se u njima životinje slobodno kreću i uglavnom nisu vakcinisane ni očišćene od parazita.

Pročitajte još Svaka macka je potencijalni nosilac korona virusa

Najopasnija zoonoza i jedina neizlečiva i smrtonosna bolest je besnilo. Životinje koje su nosioci ovog virusa u prirodi su lisice i vukovi (šumsko besnilo). Gradsko besnilo javlja se sporadično. Druge virusne infekcije (rota, korona i parvovirusi) manifestuju se stomačnim tegobama i prolaze bez posledica. Najčešće bakterijske infekcije koje se prenose na čoveka sa pasa i mačaka su leptospiroza, pastereloza, salmoneloza, hlamidioza…, a najčešća zoonoza je infekcija trihinelom.


Neke bakterije kod ptica izazivaju salmonelozu, tuberkulozu, hlamidiozu i listeriozu, a najpoznatije oboljenje je psitakoza ili papagajska groznica. Čovek se zarazi udisanjem prašine iz kaveza ili ugrizom inficirane ptice

Bolest „mačije ogrebotine“ je bakterijsko oboljenje koje se prenosi na ljude ujedom ili grebanjem, manifestuje se otokom limfnih čvorova i povišenom temperaturom.

Bolesti glodara (miševa, pacova, hrčkova, morskih prasića, veverica, činčila, kunića…) takođe mogu da zaraze čoveka. Najčešća oboljenja su salmoneloza, pastereloza, tularemija, tuberkuloza, listeriozaParazitske infekcije izazvaju endoparaziti (valjkaste gliste, pantljičare i protozoe) i ektoparaziti (buve, krpelji i šugarci Najčešća parazitska zoonoza je ehinokokoza i uzrokuje je pseća pantljičara. Ako se ne leči, može imati smrtan ishod. Čovek se zarazi gutanjem jaja parazita zbog kojih nastaju ciste na mozgu i unutrašnjim organima. Zato kućne ljubimce treba redovno čistiti od parazita.

Protozoalna infekcija koja se prenosi sa mačke je toksoplazmoza. Kod trudnih žena dovodi do poremećaja i izaziva spontani pobačaj. Infekcija nastaje kontaktom sa cistama koje mačke izlučuju u spoljašnju sredinu. Zbog toga je važno svakodnevno čišćenje posipa na kome mačka obavlja nuždu.

Na čoveka sa psa može se preneti i lajšmanijoza, koju izaziva ujed komarca ili mušice. Ova bolest uglavnom se javlja u toplijim krajevima.

Gljivične infekcije se retko pojavljuju kod kućnih ljubimaca. Prenose se kontaktom sa obolelom životinjom, dijagnostikuju se mikroskopskim putem i leče lekovima protiv gljivica


2 thoughts on “Koliko su zoonoze (bez)opasne?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *