Mačke obožavaju ovu svežu zelenu poslasticu koja smiruje upale i olakšava rad sistema za varenje

Foto Pixabay

Prirodna poslastica svetlozelene boje, koju mačke vole da grickaju, obuhvata veći broj različitih vrsta trave. Najomiljenije su im ježevica (Dactylitis glomerata) i zob (Avena sativa), kao i pšenica i ječam.

Kao mesojed koji lovi u prirodi, mačka u organizam unese i deo biljne materije iz stomačnog sadržaja plena. Međutim, kućne mačke gotovo nikad ne idu u lov. Felinolozi nisu našli odgovor na pitanje zbog čega mace jedu travu. Ima više razloga koji mogu da objasne ovu nedoumicu.

Pročitajte još Koja je uloga macijeg jezika

Mačija trava deluje laksativno. Ona olakšava kuglicama dlake da lakše i brže prođu sistemom za varenje i izbace se putem izmeta. Jedenje trave izaziva i povraćanje čime se eliminišu nepotrebne želudačne materije.

Mačke vole miris i ukus limun trave (Cymbopogon), a koren sladića (Glycyrrhiza glabra) blagotvoran je u slučaju alergija, prehlada i problema s varenjem. Limun trava smiruje nadraženu sluzokožu, a sladić ima pročišćavajuća i antiinflamatorna svojstva, pa je idealan za starije mačke koje pate od artritisa

Jedući travu, mačka koja slobodno živi u prirodi će izbaciti i neorganske delove plena (kosti, dlake, krzno, perje). Listovi trave puni su sastojaka kojih nema u uobičajenoj ishrani mesojeda. Konzumiranjem trave obezbeđuju se vitamini i minerali, kao što je folna kiselina, tj. vitamin B9.
Trava gorenavedenih vrsta ne škodi mačijem organizmu. Budući da mace uživaju u grickanju mladih izdanaka, vlasnici ne treba da ih sprečavaju u tome.

Omogućite mački da konzumira travu! Grickanjem će se zabaviti i osloboditi neželjenih kuglica dlake. Osim toga, zaobići će neke sobne biljke koje bi mogle da joj naškode

U travi postoje hranljive materije, poput hlorofila koji poboljšava krvnu sliku. Pojedine vrste trave sprečavaju različite upale, a neke pomažu u detoksikaciji jetre.

Većina dobro snabdevenih pet šopova nudi više vrsta trave za mačke, od kesica sa semenkama do već formirane biljke u posudi. Vlasnik može i sam da posadi travu za svoju mačku. Na vlažnu podlogu (vodom natopljena vatu ili tanak sloj zemlje) treba sipati seme, utisnuti i posudu izložiti sunčevoj svetlosti. Za nekoliko dana, iz semenki će nići nežna, mlada i sočna travica koju mačke obožavaju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *