Neprijatnost koju izaziva mokro i teško krzno, evoluciono nasleđe, strah od nepoznatog… samo su neki razlozi koji objašnjavaju odbojnost prema vodi

Foto Pixabay

Čini se da nema smisla u tome što kućne mačke mrze vodu, jer njihovi krupniji rođaci – tigrovi, leopardi… – nemaju ništa protiv da se povremeno okupaju. S druge strane, domaće mace veoma vole da se igraju sa vodom iz česme.

U čemu je “kvaka”?

Većina mačaka je fascinirana tekućom vodom. One je čak piju iz kuhinjske slavine. Suprotno tome, ne vole kad je voda mirna. Kako bihejvioristi oblašnjavaju ovu mačiju „dvoličnost“?

Stručnjaci za ponašanje mačaka smatraju da je macama voda iz česme privlačna, jer se kreće, prenosi portal Rd. Uz to, voda proizvodi zvuk i zanimljiva je zbog odbijanja svetlosti, kaže DVM Iv Elektra Cohen. Ona dodaje da ova „ponašanja“ vode maca doživljava kao poziv na lov.

1 Mokro krzno stvara neprijatan osećaj

Radoznala mačka koja upadne u kadu ili pokisne napolju može izbegavati vodu do kraja života. Zašto mačke zamrze vodu kad je iskuse? Dr Koen kaže o tome sledeće:

„Kad se mačka pokvasi, njena dlaka/postaje teža, hladna i neprijatnija. Može proći dosta vremena dok joj se dlaka osuši. Osim toga, mokra mačka nije okretna i ne skače s lakoćom. U vodi ona oseća nemoć i gubitak kontrole, jer se usporeno kreće.“

2 Mačke više vole “kupanje na suncu”

Kućne mace su potomci male divlje mačke koja je živela u suvim, pustinjskim regijama. Pošto su izvori vode bili ograničeni, one nisu bile sklone brčkanju. Održavale su svoje “kapute” suvim, sunčajući se pod pustinjskim nebom. Obožavanje sunca je preferencija koja se odnosi na sve moderne pripitomljene mačke. Nema te mace koja ne voli protezanje i izležavanje na suncu!

Pročitajte još Da-li-macke-vole-sneg

3 Strah od nepoznatog

Mačke nisu ljubitelji iznenađenja i nepoznatih stvari, pa ne vole ni neznanje u vezi sa vodenim površinama, većim od posude za vodu. „Početna reakcija na vodu može biti strah“, kaže DVM Dženifer Kasten. „Strah se pojačava ako su vlasnici koristili prskalicu da bi odvratili mačku od nekih loših ponašanja”.

Da li je mački potrebno kupanje? Znate i sami da ona gotovo polovinu budnog vremena potroši na lickanje i uređenje svoje dlake

4 Mačke ne piju mnogo vode

Nedostatak mačijeg interesovanja za vodu može se pratiti još od njihovih predaka. U prirodi, one su dobijale potrebnu vodu iz hrane. Voda ih nije privlačila osim ako nisu osećale izuzetnu žeđ. Stručnjaci smatraju da bi domaća mačka trebalo da pije više vode, jer je njena hrana dehidrirana.

Pročitajte još Kako-naterati-macku-da-pije-vise-vode

5 Mačke nisu životinje koje vole vodu

U mačijoj prirodi je odbojnost prema vodi. One nisu vrsta koja voli vodu i evoluirale su u sušnoj klimi sa malom izloženosti rekama i jezerima.

Ne beže sve mačke kad čuju da se kada puni vodom. Ali, vole li one da plivaju? Neke mačke su radoznale i vole da se igraju u vodi. To se naročito odnosi na abisinsku, mejn kun, norvešku šumsku mačku, bengalku, američku kratkodlaku mačku. Tekstura njihove dlake je otpornija na vodu, pa ne osećaju nelagodnost.

6 Uvreženo mišljenje?

Ne dozvolite da vas priče o tome da mačka ne voli vodu odvrate od pokušaja da svoju ljubimicu naviknete da uživa u kupanju. Ako imate mače, idealan period za navikavanje je vreme između 3. i 16. nedelje života. Dok navikavate macu na vodu, koristite poslastice ili igračke kao nagradu.

Pročitajte još Da-li-kupate-macku

Iskustva nekih vlasnika maca seniorki su pozitivna kad je reč o njihovoj toleranciji ili uživanju u vodi. Iako nije nemoguće naučiti ih da zavole vodu, to je ipak dugotrajan proces. Budite strpljivi! Ako je nega mačke ograničena zbog njenog zdravstvenog stanja, moraćete da je okupate. Zbog ovakvih situacija će vam biti drago ako sre mačku ranije navikli da uživa u vodi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *