Vlažna hrana, dodavanje tečnosti i mnoštvo činija sa svežom tečnošću su mala „lukavstva“ koja mogu privoleti kućnu ljubimicu da se češće poji

Foto Pixabay

Mačke ne vole da se kupaju i izbegavaju dodir s vodom osim kad ožedne. Veterinari tvrde da mačke treba da piju više vode kako bi bile zdravije. Mlade i zdrave mačke imaju jake bubrege i podnose velike koncentracije otpadnih supstanci u organizmu, uz male količine tečnosti. Ovo se menja kad mačka ostari, jer se pojavljuju bubrežna oboljenja, urinarne infekcije i upale.

Mačke u divljoj prirodi potrebe za vodom zadovoljavaju hranom (75 posto njihovog plena sastoji se od vode)

Kad bi mačke pile više vode, proizvodile bi više urina sa manjom koncentracijom otpadnih materija. Da bi se mačka pojila češće, pogotovo u letnjim sparnim danima, ponudite joj gotovu hranu sa visokim sadržajem vode, odnosno vlažne obroke iz konzerve ili kesice.

Pročitajte još Zasto macke ponekad povracaju

Bez obzira na vrstu obroka, mački uvek ponudite čistu, svežu vodu u posebnoj činiji

Ako mačka odbija vlažne obroke, u suvu hranu dodajte malo vode i postepeno povećavajte količinu tečnosti, ili pomešajte suvu i vlažnu hranu i servirajte obroke u posudama različitih oblika i veličina.

U sparnim danima mački ponudite vodu sa kockicama leda

Činije sa vodom postavite svuda po stanu što će podstaći macu da „gucne“ pomalo iz svake. Posude treba da budu uočljive i lako dostupne, pogotovo ako imate vremešnu kućnu ljubimicu

Pročitajte još Macka i ekstremne vrucine

Vodu za piće ne stavljajte pored posude sa posipom! Mačke često odbijaju da jedu ili piju iz činije koja je zagađena peskom ili telesnim izlučevinama. Neke mačke ne vole da činija sa vodom stoji pored posude sa hranom ili kraj nekog predmeta koji ih plaši (muzički zređaj, frižider koji zuji i slično).

Vodu za piće treba često menjati i po mogućstvu davati filtriranu ili flaširanu rashlađenu vodu. „Česmovača“ ponekad ima neprijatan ukus zbog hlora ili prolaska kroz stare, bakarne cevi, pa će mačka odbiti da pije.

Da li znate… mačke vole da piju vodu iz posude koja im ne dodiruje brkove!

Mačke vole i da se zabavljaju vodom sa česme. U specijalizovanim prodavnicama mogu se nabaviti posude koje su osmišljene kao fontane, pa mačke rado piju vodu iz njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *