Kad “sahranjuje” kosti i druge predmete, pas sakriva svoje blago, igra se, leči stes ili ispoljava “vuka u sebi”

Izvorni tekst https://www.livescience.com/why-do-dogs-bury-bones.html

Foto Pixabay


Glodanje kostiju je omiljena pseća zabava. Ali, znate li da će pas bukvalno sahraniti omiljenu kost, koja mu mnogo znači?

Zašto psi ulažu toliko energije u zakopavanje svojih “dragocenosti”?

„Pas zakopava ono što želi da sačuva za kasnije“, izjavila je Teoti Anderson sa Floride, profesionalni trener pasa i savetnik za njihovo ponašanje. „Kad ne znate da li ćete pronaći sledeći obrok, ima smisla sakriti ostatke.“

Čin zakopavanja kostiju je vrsta „keširanja hrane“, odnosno čuvanje raspoloživih zaliha radi kasnijeg konzumiranja. To je uobičajeno ponašanje i mnogih vrsta ptica i sisara, uključujući i pretke domaćih pasa – sive vukove – od kojih su nasledili instinkt zakopavanja.

Pročitajte još Kako prevaspitati neposlušno štene

Kad ulovi plen, vuk teži da ga u potpunosti pojede. Međutim, ponekad će zakopati ostatke. Primećeno je da i mladunci vuka skrivaju polupojedene obroke, daleko od očiiju svoje braće i sestara. Kad vaš ljubimac pokaže ovo naizgled neobično ponašanje u dvorištu, budite uvereni da sledi svog „unutrašnjeg vuka“, dodala je Anderson

Većina pasa danas nema potrebe da čuva hranu, jer imaju vlasnike koji brinu o njihovim obrocima. To ne znači da nemaju prirodan nagon za skladištenjem. Milan Cezar, bihejviorista za ponašanje pasa, zakopavanje predmeta smatra “psećim načinom uživanja” u sačuvanim stvarima. To takođe može da bude način na koji psi započinju igru ili se oslobađaju stresa.

Neke rase, poput terijera, sklonije su kopanju, bilo da sklanjaju hranu ili iskopavaju rupu. To čine bez posebnog razloga. Psi za lov ili progon životinja u svojim brlozima često zakopavaju igračke, kosti i poslastice. Zato vlasnik ne treba da se začudi ako njegov jazavičar zakopa kost ispod jastuka ili kauča.

Pročitajte još Pas i alergija na hranu

Psi koji zakopavaju predmete potraže ih kad su raspoloženi. Neki kriju poslasticu, a zatim je ignorišu nedelju dana. Pojedini su neodlučni pa premeštaju stvari 20 puta pre nego što se odluče za jedno mesto. A ima pasa koji zaborave na ono što su zakopali. Osim kostiju, psi zakopavaju i neobične predmete. Jedan vlasnik priznao je da je njegov pas skrivao kamenje. Nije mu bilo jasno zašto je to kamenje posebno, ali psu je iz nekog razloga bilo veoma bitno!



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *