Vaš pas se neprekidno češe ili otresa glavom, a jedan od najčešćih razloga je alergija na hranu

Adekvatna dijeta, sistematsko uvođenje namirnica i strpljenje su tri najvažnija postupka za utvrđivanje alergije na određena hraniva

* Najčešći alergeni su govedina, mlečni proizvodi, pšenica, jaja, piletina, jagnjetina, soja, svinjetina, zečetina i riba, a psi su alergični na proteine iz ovih namirnica

* Pas koji živi “daleko od civilizacije”, u ruralnoj sredini, neuporedivo manje oboleva od alergija od psa koji živi u gradu

* Sve su češći primeri alergijskih reakcija kod pasa koji konzumiraju hranu sastavljenu od žitarica. Srećom, na našem tržištu ima sve više industrijskih hraniva koja ne sadrži gluten


Iako mnogo faktora učestvuje u predispoziciji alergijske osetljivosti, genetika i okruženje su najznačajniji, a u obzir treba uzeti i način na koji se danas čuvaju psi i čemu su izloženi u sve zagađenjim sredinama. Pretpostavlja se da se priprema imunog odgovora i njegovo formiranje dešava u prvih nekoliko nedelja života psa. Ukoliko u tom periodu dobija antibiotike, remeti se formiranje uobičajenog odbrambenog odgovora u njegovim crevima koji predstavlja prvu i najbitniju prepreku za sve buduće alergene reakcije organizma. Davanje probiotika, naročito mladim psima, utiče na formiranje dobre mikroflore u crevima, s kojom onda dolaze i duže i jače crevne resice, kao sama pH sredine u kojoj se odvija varenje hrane.

Pročitajte još Ishrana u najmlađem uzrastu

Simptomi alergije

Na prvi pogled je teško reći da li pojedini simptomi potiču od alergije, jer se “utapaju” u opštu sliku različitih bolesti. Tako posledice alergije na hranu mogu da se manifestuju u obliku grčeva, hroničnog sinuzita i rinita, kao što svako hronično zapaljenje ušiju, hronični problemi digestivnog trakta poput dijareje, neprijatni gasovi, lizanje šapa ili grickanje vrha repa može da izazove sumnju na postojanje alergije.

Najčešći alergeni su govedina, mlečni proizvodi, pšenica, jaja, piletina, jagnjetina, soja, svinjetina, zečetina i riba, kao i pšenično brašno. Pas može da bude alergičan i na više namirnica istovremeno, a reč je uglavnom o belančevinama, tj. proteinima, mada se u poslednje vreme pojavljuje sve više alergijskih reakcija na boje, začine, konzervanse i gluten iz pšenice.
Manifestacije alergije vidljive su na koži i u sistemu za varenje. Na koži se javlja crvenilo, sitne bubuljice oko očiju i ušiju, na šapama i pod pazuhom, a pas se uz sve to intenzivno češe. Ukoliko ljubimac duže konzumira iste namirnice koje izazivaju alergijske reakcije, svrab postaje jači, češanje intenzivnije i na koži nastaju ranice. Ne treba podsećati da se na taj način stvara idealna podloga za bujanje bakterija koje mogu da izazovu još ozbiljnije probleme u organizmu ljubimca.

Pročitajte još Ishrana štenaca
Alergijske manifestacije koje se odnose na sistem za varenje odlikuju se pojavom dijareje i povraćanja koji mogu da izazovu dehridaciju, mršavljenje i malaksalost.

Dugotrajna dijeta

Eliminacione dijete, koje se sprovode u konsultaciji sa veterinarom, uvode se da bi se utvrdilo na koju namirnicu je pas alergičan. Da li će vlasnik sprovesti dijetu obrocima koje će sam spremati ili će nabaviti gotovu, izbalansiranu hranu za ljubimca stvar je izbora. Na tržištu ima dosta medicinskih gotovih hrana sa malim udelom proteina i one služe da se organizam psa oslobodi belančevina koje izazivaju alergiju.

Utvrđeno je da su psi najčešće alergični na proteine iz pilećeg i goveđeg mesa. Proces utvrđivanja spornih hraniva ponekad traje više meseci, ali treba imati strpljenja. Za to vreme pas mora da jede dijetalnu hranu i da pije vodu. Nakon tog perioda, u ishranu se uvode namirnice koje je pas prethodno jeo i ukoliko se brzo pojavi alergijska reakcija, vlasnik može da bude siguran da je pronašao “uljeza”. Put otkrivanja alergena teži je ako je pas konzumirao više vrsta mesa, pa proces valja ponavljati do uspostavljanja tačne dijagnoze i trajnog rešenja.

Veterinari danas preporučuju hranu sačinjenu od proteina životinjskog porekla i ugljenih hidrata visoke svarljivosti, kuvanu na pari i bez veštačkih boja i konzervansa. Hrana mora da bude bogata mineralima i vitaminima, od kojih je najvažniji vitamin E koji je ujedno prirodni konzervans. Osim navedenog, psu će veoma prijati obroci u kojima su zastupljeni pirinač i ulje kukuruza.


Važno!

U cilju izbegavanja mogućih alergijskih reakcija i težih zdravstvenih komplikacija, vlasnik mora da učini nedostupnim određene hemijske preparate, lekove i druga potencijalno opasna sredstva koje ljubimac može nehotice da proguta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *