Iako u senci popularnog praznika zaljubljenih, 14. februar se obeležava i kao Dan ukradenih kućnih ljubimaca

Foto Pixabay

Nismo posvetili ovaj članak Danu svetog Trifuna, popularnom Danu zaljubljenih. Četrnaesti februar ne slavi samo ljubav. To je i Dan ukradenih kućnih ljubimaca. Dan podizanja svesti o krađi kućnih ljubimaca (Pet Theft Awareness Day) obeležava se od 1988. godine. Inicijativu obeležavanja pokrenulo je Američko udruženje za zaštitu životinja „Last Chance for Animals“.  Mnogi će ovaj dan provesti u romantičnom okruženju. Tako i treba. Verujemo da brojni zaljubljeni parovi imaju kućne ljubimce. Ali, na današnji dan pozivamo sve vlasnike pasa i mačaka na – oprez. Jer, kradljivci čekaju pogodnu priliku da se domognu negovanog, rasnog ljubimca.

Nema godišnjih podataka o broju ukradenih kućnih ljubimaca u našoj zemlji. Razlozi krađa, pre svega pasa i mačaka su mnogobrojni. Praksa je pokazala da je ljubimac sa pedigreom ipak najčešća meta lopova. Neki kradljivci životinju zadrže, dok je drugi koriste za preprodaju.

Stalni nadzor nad ljubimcem, pogotovo ako je navikao da izlazi napolje, osnovni je vlasnikov zadatak. Vođenje na povocu i kontrola u parku su obavezni. Ipak, najsigurniji način sprečavanja krađe ljubimca je čipovanje. To je proces obeležavanja posebnim postupkom radi utvrđivanja identiteta psa ili mačke. Čipovanje je zakonska obaveza svih odgovornih vlasnika životinja. Ono je značajno u slučaju potrage za odbeglom ili izgubljenom životinjom. Čip je značajan „dokument“ za učešće na izložbama, kao i prilikom transporta ili putovanja javnim prevozom.

Čip ne garantuje da će lopov zaobići ljubimca, ali će pomoći da životinja bude brže locirana i pronađena

Čipovanjem ljubimac dobija svoj broj i oznaku koji se unose u Centralnu bazu podataka o obeležavanju životinja. Mikročip se ugrađuje ispod kože, u predelu uva ili vrata, i traje od apliciranja do kraja života. Ljubimce treba čipovati u uzrastu između 6 i 8 nedelja.

Osim pasa i mačaka, u Srbiji se čipuju i drugi ljubimci, čak i zmije. Čipuju se i životinje koje ne spadaju u kategoriju kućnih ljubimaca, poput konja, krava, ovaca…

Zakon o veterinarstvu bavi se čipovanjem ljubimaca u Srbiji. Postupak je uređen Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka. Pravilnik reguliše i izdavanje pasoša za kućne ljubimce i način unošenja informacija o njima u Centralnu bazu podataka.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *