Od kupovne mačije hrane pas može da se ugoji, dok psećoj hrani nedostaju vitamini i aminokiseline neophodne mačkama

Foto Pixabay

Ne preporčuje se da mačke jedu gotovu pseću hranu, niti je dobro da psi konzumiraju mačiju industrijsku hranu. A evo zašto je tako.

Većina vlasnika kućnih ljubimaca veruje da je podela na mačiju i pseću hranu bespotrebna i vezana samo za reklamu. Međutim, postoji razlika u ovim industrijski spravljenim hranivima i razlozi zbog kojih mačke i psi ne treba da jedu istu gotovu hranu.

Pročitajte još Zasto macke ponekad povracaju

Davanje pseće hrane mačkama nije preporučljivo. U hrani za mačke mora da postoji VITAMIN A, dok je psima umesto toga dovoljan beta karoten (pseći organizam ga pretvara u vitamin A). Pojedine vrste pseće hrane imaju u sebi vitamin A, ali u količinama koje su nedovoljne za dobro mačije zdravlje. TAURIN je aminokiselina koja je neophodna svim mačkama, dok psi mogu stvarati sopstveni taurin. Nedostatak taurina u hrani za pse koju mačke konzumiraju može prouzrokovati oboljenje srca – hipertrofičnu kardiomiopatiju. Iste posledice može izazvati konzumiranje isključivo ribe koja ne sadrži taurin. Sadržaj PROTEINA je još jedan razlog zbog kojeg mačke ne treba da jedu pseću hranu.

Mačke su mesojedi i treba im mnogo proteina kojih nema dovoljno u psećoj hrani

 
ARAHIDONSKU masnu KISELINU psi mogu sami stvaraju, dok je mačke dobijaju iz hrane. Zahvaljujući njoj, mace imaju zdravu kožu i sjajnu dlaku.

Pročitajte još Vas pas guta kamenje klikere i kese

Pojedini vlasnici pasa primetili su da njihovi ljubimci sa uživanjem jedu mačiju hranu, kad je se dokopaju. Međutim, ni to nije preporučljivo.

Energetski sadržaj hrane za mačke, visok procenat proteina u njoj i velike količine masti ne odgovaraju psećem sistemu za varenje

Psi koji jedu mačju hranu najčešće su gojazni i pate od mnogih oboljenja. Posledice uzimanja mačije hrane su dijareja, povraćanje, pa i pankreatitis.

Zato, dragi naši vlasnici kućnih ljubimaca, neka vaši psi jedu samo pseću hranu, a mace isključivo mačiju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *