macka i izlaganje suncu, posledice i prevencija

Ne dozvolite da maca bude previše izložena sunčevim zracima: posledice mogu biti ozbiljne, od opekotina očnih kapaka, nosa i ušiju do opakog kancera kože  

Foto Pixabay

Sa dolaskom letnjih dana menjaju se i neke navike naših kućnih ljubimaca. Mačke konstantno uživaju u toploti na osunčanim mestima u domu ili napolju. Ali da li je bezbedno pustiti mačku da leži na suncu ceo dan?

Pročitajte još Macka-i-ekstremne-vrucine

Evo šta treba da znate o ovome, piše portal Cattime.

Koje mačke lakše dobiju opekotine od sunca?

Svaka mačka može dobiti opekotine od sunca ako mu je dovoljno dugo izložena. Veća je verovatnoća da će izgoreti na mestima gde je dlaka proređena, kao što su uši i nos. Bele mačke – ili mačke sa belim ušima ili licem – posebno su podložne opekotinama zbog nedostatka melanina i zaštitne dlake na osetljivim delovima tela. Mačke ne znaju kad treba da se sklone od sunca, pa se nemojte oslanjati na njihov instinkt.

Pročitajte još Cuvajte-macke-od-toplotnog-udara

Kako izgleda oštećenje od sunca?

Preterano izlaganje suncu izaziva crvenilo i blago ljuspanje na ivicama ušiju, praćeno opadanjem dlake. Sa novim izlaganjem suncu kožne lezije se produbljuju, pojačava se crvenilo i ljuštenje, macu uši svrbe, bolne su i uvijaju se na ivicama. Kao posledica ovih promena može se javiti karcinom skvamoznih ćelija.

Prevencija je najvažnija

*Ne dozvolite preterano izlaganje suncu: mačku držite u zatvorenom prostoru od 10 do 15 časova.

*Nemojte dopustiti mački ni da se sunča na otvorenim vratima ili prozorima tokom tih sati.

*Nabavite kremu za sunčanje za mačku. To treba da bude preparat namenjen macama, jer u proizvodima za ljude ima jedinjenja koja su toksična po mačku

Kremu za sunčanje nanesite na osetljiva područja kao što su nos i uši.

Pročitajte još Kako-naterati-macku-da-pije-vise-vode

Tretman za kožu oštećenu suncem

Mačke sa lezijama kože u ranom stadijumu dobro reaguju na lečenje beta-karotenom. Ukoliko veterinar posumnja na promene na koži, verovatno će predložiti biopsiju. U slučaju pojave karcinoma skvamoznih ćelija, zahvaćeno područje se hirurški odstranjuje. Lokalizovane terapije zračenjem mogu biti od koristi mačkama sa težim lezijama na nosu ili očnim kapcima.

Da li leti primenjujete zaštitu od sunca za svoju mačku? Imate li neke savete u vezi sa ovim problemom? Pišite nam o tome!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *