Možda mu nedostaju minerali i vitamini, ima probleme sa crevnim parazitima ili je samo neposlušan

Foto Pixabay

Čovekov najbolji četvoronožni prijatelj uglavnom se ponaša kaao malo dete. Uvek je spreman za igru, veseo je, pun energije i radoznao. Upravo zbog ove poslednje stavke, vlasnik treba da obrati pažnju na svog ljubimca. Jer, radoznalost ne ubija samo mačke…

Pas koji jede neobične stvari pati od alotrifagije

Tokom igre i radnih vežbi pas može da proguta strano telo. Predmeti koji su nađeni u psećem želucu gotovo su u domenu najluđeg scenarija. Tako pas bez problema guta kamenje, klikere, čarape, plastične kese, komadiće drveta, krpe… Ako često konzumira ove predmete, verovatno pati od nedostatka određenih minerala i vitamin. Osim pogrešne ishrane, pas se odlučuje na ovakav potez i zbog prisustva crevnih parazita ili upale nekih organa za varenje. I radoznalost u smislu otkrivanja novih ukusa jedan je od okidača ovakvih psećih postupaka, baš kao i inat i neposlušnost.

Rendgenski snimak je najpouzdaniju u otkrivanju stranog tela u organizmu

Strano telo može duže da se zadrži u želucu a da ne izazove probleme. Međutim, tegobe počinju prilikom raspadanja stranog tela. Tom prilikom određeni sadržaj može da zatvori izlaz ka crevima. Ne treba ni spominjati nemogućnost izbacivanja suvišnog sadržaja.

Strano telo ponekad se može videti golim okom, ili napipati, kod mladih i mršavih pasa

Simptomi koji najavljuju da u telu psa postoji strano telo su: slabljenje, gubitak apetita, povraćanje i štucanje. Pas gubi na težini, neraspoložen je, pije mnogo vode i često povraća. Ukoliko se dijagnostikuje strano telo, neizbežna je operacija.

Mladi psi ne treba da jedu cevaste pileće kosti koje lako pucaju i oštećuju sluzokožu želuca i creva, a mogu lako i da se zaglave

Jedna od posledica prisustva stranog tela u crevima je i njihova upala koja primorava psa na napinjanje, iako nema sadržaja za izbacivanje.

Psu ne treba dozvoliti da cepa i grize obuću, odeću i pokućstvo

Ukoliko pas proguta neželjen sadržaj i ne izbaci ga u određenom vremenskom roku, treba ga odvesti veterinaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *