Ako ste vlasnik sa oštrijim pristupom u vaspitanju, dobro razmislite o načinu kažnjavanja svog kućnog ljubimca

Foto Pixabay

Da li psa treba tući? Da li ljubav i kažnjavanje idu zajedno? Najčešći problem nerazumevanja vlasnika i psa je u tome što nemaju isti jezik. Ljubimcu se ne može rečima objasniti šta je uradio ili šta treba da učini. Posmatrajući ponašanje psa, vlasnici su uvereni u to da oni tačno ZNAJU šta rade. Gotovo po pravilu ponavljaju neželjeno ponašanje, iako znaju da će zbog toga biti kažnjeni.

Pročitajte još Vas pas guta kamenje klikere i kese

Čovek je svesno biće i intelektualno je nadmoćniji od psa. Budući da je tako, vlasnik treba da prihvati činjenicu da živi sa bićem sa kojim mora da nađe zajednički jezik i nametne mu pravila ponašanja.

Da li vlasnik treba da ima oštar stav prilikom vaspitanja ljubimca? Jesu li bolji vlasnici koji sve rešavaju “ljubavlju”? Psa ne treba kažnjavati batinama da bi prihvatio ljudske zakone. Pas mora da shvati da nije najjači član čopora, ali da će mu i pored toga u domu biti udobno i lepo.

Ljubimac mora da nauči da će zbog neposlušnosti biti kažnjen na način koji mu neće prijati. Nagla ljutita rekcija vlasnika, grublji zagrljaj i oštre reči i te kako će mu “uliti” strah u kosti. Čak i blaga “ćuška” urolanim novinama ili mlatilicom za insekte neće ga boleti, a imaće efekta

Batine kao sredstvo vaspitavanja ne donose ništa dobro. Nezadovoljstvo psa u mnogim slučajevima će kulminirati napadom na vlasnika, ozbiljnim povređivanjem i neretko uspavljivanjem životinje. Način držanja ljubimca takođe utiče na njegov karakter i poslušnost. Pojedini vlasnici drže psa na kratkom lancu i hrane ga hlebom i ostacima sa trpeze. S druge strane, vlasnici koji ljubavlju rešavaju sve dileme i probleme, kad-tad se suoče sa razmaženošću, tvrdoglavošću i neposlušnošću svog ljubimca. Nežan vlasnik nema autoritet nad psom. U tom slučaju i pas koji liči na igračku može da “teroriše” čitavu porodicu.

Ako pas napravi štetu, kaznite ga istog trenutka, a ne posle dva-tri sata! Odmah ga “mlatnite” po zadnjem delu teralicom za muve ili već spomenutim smotanim novinama, uz glasno i oštro negodovanje. Pas će vrlo brzo shvatiti da je pogrešio

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *