Mislite da vaša maca prede jer je srećna? Nije uvek tako! Mačke su kraljice zamršenih poruka: evo kako da ih pročitate i saznate šta muči vašu mezimicu

Foto Pixabay

Mačke ne znaju da govore, ali umeju da komuniciraju i često pokušavaju da vam nešto kažu, smatra bihejvioristkinja Daun Kavano. Bilo da su srećne ili tužne, kad ih nešto boli ili su uznemirene, mace žele da to znate, prenosi portal Rd. Mačka se može ljutito oglašavati, naizgled namerno nešto prevrnuti ili se pomokriti na vaš novi prekrivač. Umesto da odmah reagujete, poigrajte se detektiva, kaže Kavano. Macino neuobičajeno ponašanje može biti znak anksioznosti, depresije ili bola.

Mačku treba posmatrati i slušati šta “priča”, kaže Kavano. „Morate odgonetnuti šta želi da vam poruči. Nije neuobičajeno i da bude ljutita. Govor njenog tela može sadržati brojne naznake o tome kako se oseća“.

Mačka se može naljutiti, jer se nečega plaši, brani teritoriju, ima sukobe sa drugom mačkom ili psom, ili je nešto boli. Kako mačka pokazuje bes? Evo 14 pokazatelja njene srdžbe. Upamtite: bez obzira na to kako se maca oseća, vi kao vlasnik uvek treba da joj odgovorite s ljubavlju i strpljenjem.

1 Posmatra vas iz daljine

Ako vas mačka uporno izbegava u periodu dana kad je inače aktivna i razigrana, ili se drži podalje, to može biti znak da je ljuta, uplašena ili uznemirena, kaže Majkl Rub, stručnjak za ponašanje mačaka. Ljutita mačka će držati distancu kad je uznemire iznenadni glas, brzi pokreti ili nepoznati miris na vašoj odeći.

2 “Reži” na vas

Mislite da samo psi reže? Verujte nam na reč, isto se oglašavaju i ljutite mačke i one koje se tuku. Mace mogu da ispuštaju širok spektar zvukova koji signaliziraju njihovo nezadovoljstvo, uključujući i grleno režanje”, kaže Rub. Ako se vaša mačka oglašava na ovaj način, pozabavite se nečim što će stvoriti pozitivan odnos, poput hranjenja, igranja ili tihog obraćanja.

Pročitajte još Mogu-li-macke-da-placu

3 Ah, taj pogled…

Ali, kakav pogled! Mace su majstori da očima iskažu nezadovoljstvo. „Mačke su posebno uznemirene kad im je rutina poremećena, na primer, ako ih kasno hranite“, kaže dr Kac Jang. Rešenje problema je u pridržavanju rutine!

4 Izbegava omiljenu igračku

Igračke mogu biti glavni izvor mačije ljutnje, kaže Jang. „Iste igračke im verovatno brzo dosade, pa ih premeštajte ili osvežite dodavanjem mačije trave.” Mačkama su neophodni brojni stimulansi, jer su prirodni lovci i vole igru jurnjave i hvatanja.

5 Krije se i odbija da izađe iz skrovišta

Skrivanje je jedan od prvih znakova straha ili uznemirenosti mačke, kaže Ejmi Šojaj, konsultant za ponašanje životinja. Nemojte pokušavati da izvučete mačku iz skrovišta! To je njen zaštitni refleks, pa je nemojte primoravati na preuranjeno druženje. U suprotnom može postati agresivna.

Pročitajte još Zasto-macke-sikcu

6 Iznenada menja izgled

Stereotipni izgled „ljutite mačke“ prikazuje ljubimicu koja čuči zakrivljenih leđa, nakostrešene dlake i raščupanog repa. Ovo joj daje veću dimenziju i zastrašujući izgled. Smatrate da ovakav stav lepo “stoji” vašoj maci? Nemojte pokušavati da je pomazite ili uzmete! Dajte joj prostora ili će vas ujesti ili izgrebati.

7 Njene uši su sasvim priljubljene uz glavu

Uši “prilepljene” uz glavu siguran su pokazatelj da je vaša mačka uznemirena. Ne brinite previše, ali držite odstojanje. Napad na vlasnika u ovom slučaju nije uobičajen, ali ako se desi, predstavlja posledicu preusmerene agresije. Mačka često ne može adekvatno da odgovori na izazov, pa preusmeri bes na ni krivog ni dužnog vlasnika.

8 Vrši veliku nuždu na vašem jastuku

Malobrojni su vlasnici mačke koji ne nalete na „poklon“ koji im mačka ostavi na jastuku. „Ako se maca “ukaki” na jastuku, to je tipičan znak njene anksioznosti”, navodi Šojaj. Iako deluje da vas mačka kažnjava time što prlja jastuk, ona zapravo koristi sopstveni miris da bi se izborila sa problemom.

Iako vas neće utešiti, shvatite ovaj mačiji potez kao kompliment! Na jastuku ostaje vaš najjači miris i upravo on pomaže mački u prevladavanju anksioznosti.

Pročitajte još Kako-da-sprecite-svadju-izmedju-dve-macke

9 Ujeda vas ako pokušate da je pomilujete

Ovo se tumači kao „agresija maženja“ i sasvim je normalno iako deluje uvrnuto. Njen ugriz znači „ostavi me na miru“ i ne treba ga shvatiti kao odraz ljutnje, već kao želju za kontrolom.

Pročitajte još Macka-u-depresiji-11-znakova-da-vasa-kucna-ljubimica-pati

10 Njen rep se stalno trza i grči

Položaj i izgled mačkinog repa, kojim energično maše levo-desno i drži ga u “niskom startu”, jedan je od prvih znakova besa. Kad god primetite ovo, prestanite da radite ono što mačku uznemirava i povucite se dok se mačka ne umiri.

11 Namerno mokri u kući

Mačka je iznenada počela da mokri u domu? To je siguran znak njene uznemirenosti, kaže bihejviorista Linda Kembel. Mačka najčešće mokri po mekim površinama kao što su gomile veša, sofa, pa i vaš krevet. Što pre rešavajte ovaj problem, jer će u suprotnom postati navika. Razgovarajte sa veterinarom ako vam je potrebna pomoć da zaustavite ovo mačije ponašanje.

12 Odbija omiljeni obrok

Kada je mačka uznemirena, ona će jesti manje ili će čak odbiti hranu. Često je to reakcija na novu ili nepoznatu situaciju, promenu rutine ili neočekivani događaj u domu, kao što je rođenje bebe. Pripazite sa donošenjem “dijagnoze”, jer je mačka možda bolesna, pa je bolje odvedite veterinaru.

13 Neuobičajeno prede

Mačke predu kad su srećne, zar ne? Ali, ne uvek! Predenje može ukazivati i na anksioznost, strah ili čak agresiju. Nemojte maziti mačku koja prede čak i nakon što pokaže druge znake iritacije!

14 Grebe i uništava nameštaj

Zamislite situaciju u kojoj mačka ljutito ispruži šapu, pusti kandže i zagrebe po vašoj sofi! Umesto drugih manifestacija besa, ovim činom ona želi da obeleži teritoriju, kaže stručnjak za mačke Karen Miura. „Mačke su veoma teritorijalne“, objašnjava Miura. „One doživljavaju kuću i dvorište kao svoje kraljevstvo. Zato su tragovi kandži na nameštaju i urin na zidovima granične linije koje postavlja”. Posavetujte se sa veterinarom u vezi sa korišćenjem spreja sa feromonima koji bi trebalo da smiri vašu besnu macu.

Pročitajte još Zasto-macke-prevrcu-stvari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.