Elastična gubica, kesice u obrazima i kožne vreće ispod vilica deo su prirodnih „rekvizita“ kojima pojedina živa bića hvataju višestuko krupniji plen

Izvor https://www.livescience.com/stretchiest-animal-mouth.html

Foto Foto Guinness World Records, Pixabay

Zlatni retriver Finli Moloj toliko uživa u igri sa teniskim lopticama da može razvući vilice i obraze kako bi u usta odjednom smestio šest ovih rekvizita! Zahvaljujući tome, Finli je dobio mesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Osim toga, njegova “elastična” usta već su u “trci” sa veličinom gubice drugih životinja.

Finli Moloj, pas sa najrastegljivijim ustima na svetu (Foto Guinness World Records)

Koja životinja ima najveća i najrastegljivija usta? Mnogi glodari i određeni rodovi majmuna imaju u obrazima elastične kesice za čuvanje hrane. Obrazi hrčka su najbolji primer, jer kesice u njima mogu da drže do 20 posto celokupne telesne težine.

I zmijska usta su izuzetno rastegljiva: ovaj gmizavac može progutati ceo plen u jednom zalogaju. Jedan gigantski burmanski piton na Floridi uspeo je da proguta impozantnog belorepog jelena. Zmijska vilica povezana je sa rastegljivim ligamentima koji se šire prilikom gutanja velikog plena. Usta zmije su fleksibilnija od čeljusti bilo koje druge kopnene životinje. Međutim, u vodi stvari postaju još rastegljivije. Plavi kit u jednom zamahu guta ogromnu količinu vode u kojoj se nalazi čitav ekosistem, pun planktona i riba.

“Širenjem prostora u ustima životinje lakše hvataju plen”, kaže Aleksandar Vert, profesor biologije i istraživač kitova sa koledža Hampden-Sidnej u Virdžiniji. „Kitovi gutaju ogromne količine vode i od vitkog i elegantnog bića pretvaraju se u “punoglavca” sa malim repom.“

Pročitajte još Kako zivotinje pricaju

Kitovi u grlu imaju elastične nabore koji se protežu od čeljusti do „pupka“. Oni im pomažu da zadrže vodu u ustima. Poznato je da plavi kit može da zadrži oko 100.000 litara vode!

Pelikan je morska ptica i ispod kljuna ima rastegljivu kožu za formiranje kese i skladištenje ulovljene ribe. Smeđi pelikan (Pelecanus occidentalis) može da drži do 11 litara vode u toj kesi, što je tri puta više tečnosti od količine koju zadržava u stomaku.

“Pelikanska” jegulja (Euripharink pelecanoides) ima zmijoliko telo, lovi slično kitu, a poseduje i kožne kese koje se u ustima proširuju u gotovo svim smerovima. Istraživači morskih dubina uspeli su da snime ove jegulja čije su se čeljusti i glave višestruko proširivale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *