Težak je izbor „prve dame“ među indijskim mravima skakačima: buduća matica mora da smanji mozak i naduva jajnike kako bi nasledila uginulu vladarku

Izvor https://www.livescience.com/ants-shrink-then-regrow-brain-for-royalty.html

Foto Pixabay

Kraljevski status je ono što se nasleđuje, čak i među mravima. Međutim, indijski mravi koji skaču, zarad sticanja krune, voljni su da izgube i malo mozga! Za razliku od ostalih vrsta mrava, indijski skakači (Harpegnathos saltator) ne umiru kad i njihove kraljice. Kad dođe vreme, odabrane radnice započinju jednomesečne borbe, a pobednice postaju nove matice. Buduće kraljice potom moraju da naduvaju jajnike i smanje mozak! Kad preobražena kraljica siđe s prestola, “izduvava” jajnike, mozak joj se „resetuje“ na početnu veličinu i mrav se vraća starim poslovima.

„Mozak mrava ponovo postaje isti za oko mesec dana“, izjavio je Klint Penik, vodeći autor studije o ovom fenomenu i vanredni profesor na Državnom univerzitetu Kenešo. „Ovo je prvi put da su kod insekata zabeležene reverzibilne (povratne) promene veličine mozga.“

Mravi poštuju strogu hijerarhiju u koloniji. Matica je odgovorna za polaganje jaja, a radnici štite koloniju, čuvaju larve i nabavljaju hranu. Kad matica ugine, mravlja kolonija se smanjuje, jer radnici umiru, a kraljevsko potomstvo osniva nove kolonije. Međutim, kod indijskih mrava-skakača nije tako. Kad matica ugine, više od polovine ženki-radilica bore se za mesto kraljica. U jednoj koloniji oko pet do 10 ženki postaju matice. Posle sticanja visokog statusa, doskorašnje radnice trpe fizičke promene. Dopamin utiče na izmenu u genima i hormonima i uzrokuje “naduvavanje” jajnika koji postaju pet puta veći, a mozak se smanjuje za 25 posto. Nove mravlje kraljice postaju mašine za polaganje jaja.

Prilikom testiranja reverzibilnosti ove metamorfoze, iz 30 društava izdvojene su po dve matice od kojih je jedna bila izolovana. „Usamljena“ kraljica prestala je da polaže jaja i vratila se “radničkom” ponašanju, ali se po povratku u koloniju opet latila vladarskih dužnosti.

„Uvreženo mišljenje o nemogućnosti nadoknade izgubljenih moždanih ćelija posle ovog istraživanja više nije validno”, izjavio je Penik. “Sad znamo da se to dešava kod indijskog mrava skakača, pa je moguće da se odvija i kod drugih vrsta insekata. Ovo je dokaz da mozak pojedinih vrsta ima alate za samoobnavljanje”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *