Odlučili ste da donesete u dom ovog malog vodozemca. Znate li čime treba da ga hranite da bi bio sit i zdrav?

Foto Pixabay

Žabe mogu biti zanimljivi kućni ljubimci, iako nisu dostupne u našim pet šopovima. Međutim, postoje određena pravila u vezi sa njihovom ishranom, načinom držanja i negom. Pre nego što donesete žabu kući, saznajte šta ona jede i kakve su joj životne navike. Proučite sve o njenoj nezi i smeštaju u zarobljeništvu, a pre svega se raspitajte o legalnoj nabavci vrste koja vas zanima.

Pročitajte još Uz-salatu-iz-supermarketa-mladic-dobio-i-zivu-zelenu-zabu-video

Šta jedu žabe?

Žabe su grabljivci i ne mogu da jedu industrijsku hranu. U divljoj prirodi jedu žive insekte, pa bi tako trebalo da se hrane i u vašem domu. Pošto su predatori, u divljini jedu skoro sve što im se nađe na putu. Na njihovom meniju su pauci, skakavci, leptiri… sve što može da im stane u usta.

Kad kupujete smrznute insekte, izaberite one kojima nije izvađena utroba, jer su hranljiviji

Specifičan žablji jelovnik

Cvrčci su kostur ishrane vaše žabe. Njih je najlakše kupiti ili gajiti u garaži ili podrumu. Pre nego što ponudite cvrčke žabi, nahranite ih hranivom bogatim kalcijumom, kao i kriškama šargarepe i krompira. Cvrčke možete i posuti kalcijumom u prahu i kratko ih propržiti.

Brašnasti i voštani crvi takođe se mogu gajiti kod kuće, ali ih je jednostavnije kupiti u pet šopu. Crve iz brašna možete nabaviti i u prodavnicama pecaroške opreme, ali ih obavezno obogatite vitaminima i mineralima.

Skakavce ćete malo teže pronaći u prodavnicama kućnih ljubimaca, ali se potrudite da ih nabavite u zdravoj prirodi.

Gusenice i crve možete nabaviti u pet šopovima. Obavezno kupite gusenice odgovarajuće veličine!

Crveni i crni crvi biće dobra hrana vašoj žabi.

Miševi (roze ili bebe) su gotovo obavezan deo ishrane velikih žaba. Možete ih kupiti smrznute, ali žabe ih više vole sveže.

Ne hranite žabu voćem ili povrćem, ostacima sa ljudske trpeze ili insektima sa sumnjivih mesta u prirodi, koja su možda tretirana pesticidima

Pročitajte još Otrovne-krastace-preplavile-tajvan

Tačan raspored hranjenja i količina hrane zavise od vrste, starosti i aktivnosti vaše žabe. Baš kao i ljudi, žabe mogu postati gojazne ako previše jedu. Važno je davati određenu količinu hrane da bi žaba bila zdrava i u formi.

*Žabe manje od centimetra hranite malim crvima. Ponudite ih u poklopcu, sa malo vode. I voćne mušice su ukusna poslastica i izvor proteina.

*Žabe od 1 do 3 cm svakodnevno hranite cvrčcima ili crvima, uz dodatak kalcijuma ili vitamina.

*Žabe veličine 3 do 7 cm hranite cvrčcima starim 3-4 nedelje. Možete ih poprašiti vitaminima ili kalcijumom jedanput do dva puta nedeljno. Ovim žabama možete ponuditi i tek rođene miševe (ako žele da ih jedu)

*Žabe duže od 7 cm hranite odraslim cvrčcima, tri puta sedmično. Jednom nedeljno dodajte kalcijum ili vitamine. Povedite računa o količini kalcijuma: veće doze izazivaju bubrežna oboljenja. I ovim žabama ponudite male miševe.

Pročitajte još Čokoladna-zaba-novi-stanar-mocvara-australije

Žaba treba da ima stalan pristup čistoj, dehlorisanoj vodi

Da li znate…

… žabe ne piju vodu ustima, već upijaju tečnost kroz kožu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *