Kameleoni su zeljeni kucni ljubimci ali su u nasoj zemlji nedostupni

Ljubitelji ovih malih gmizavaca za sada nemaju mogućnost da ih legalno nabave u našoj zemlji

Izvor Moj-ljubimac.rs

Foto Pixabay, pxhere.com

Postoji nekoliko vrsta kameleona koji se gaje kao kućni ljubimci. Među njima su najpopularniji džekson, panter i jemenski kameleon. Ove životinjice će, nažalost, ostati samo želja mnogih ljubitelja egzotičnih životinja, jer se ne mogu nabaviti u našoj zemlji. Držanje divljih i egzotičnih životinja u svojstvu kućnih ljubimaca regulisano je Zakonom o dobrobiti životinja u članu 58.

Životni vek kameleona u zarobljeništvu: 4 do 10 godina

Ponašanje i temperament

Mladi kameleoni su zagasito sive/braon boje i pomalo menjaju nijanse. U uzrastu od oko pola godine osnovna boja im se ustaljuje. Tada počinju i da menjaju boje, od zelene, plavo-zelene, tirkizne i crne.

Kameleon menja boju u prisustvu drugog kameleona, kad je pod stresom, pri promeni temperature, kad je uzbuđen, pod raznim uslovima osvetljenja… Tamnosmeđa do crna boja znak je stresa, a svetlije boje odražavaju bolje raspoloženje

Kameleon hvata plen iz daljine, jezikom koji može biti i do 1,5 puta duži od tela. On prvenstveno jede insekte, mada neki jedu biljke, ali i male beskičmenjake.

Pročitajte još Kameleon-kucni-ljubimac-koji-menja-boje-video

Smeštaj kameleona

Prirodne navike kameleona čine ih teškim za držanje u domu. To su arborealna bića, što znači da žive isključivo na drveću. Ako ih poželite kao kućne ljubimce, neophodan im je kavez sa obiljem grana i lišća, da bi se penjali i imali privatnost. Grane moraju biti različitih prečnika. Biljke moraju biti apsolutno netoksične, jer kameleon može pojesti lišće. Izbegavajte podlogu od peska, šljunka, mahovine ili kore drveta, koje kameleon takođe može da proguta dok lovi plen.

Većim kameleonima potreban je veći kavez. Osim toga, važna je i dobra ventilacija i zaštita kaveza mrežicom ili žicom obloženom vinilom kako bi se sprečile povrede prstiju.

Uslovi za život kameleona zavise od podvrste kojoj pripada. Tako se u kavezima pojedinih vrsta moraju obezbediti smene različitih temperatura

Voda za kameleona

Kameleoni vodu dobijaju iz kapljica na lišću, tako da neće piti vodu iz posude. Obezbedite sistem „kap po kap“ ili “zamagljivanje” kaveza, najmanje dva puta dnevno. Sistemi za kapanje mogu se kupiti ili napraviti iz posude za vodu sa rupom na vrhu kaveza. Možete staviti i kockice leda na vrh kaveza, da bi se lagano otapale i kapale u kavez. Ako se koristi sistem kap po kap, neka lokacija vode bude stalna, da bi se kameleon navikao. Uvek uklonite višak vode, kako se ne bi stvorila buđ i vlažnost postala previsoka.

Obavezno izlaganje svetlosti

Kameleonima je potrebno izlaganje UVA i UVB zracima, kao i povremeni boravak na direktnoj prirodnoj sunčevoj svetlosti. UVB svetla treba da budu uključena 10 sati dnevno.

Ishrana kameleona

Mladi kameleon jede dva puta dnevno, dok stariji imaju obrok svaki drugi dan. Najviše jedu insekte, pa im ponudite cvrčke, voštane, svilene i brašnene crve, moljce, voćne mušice i druge bube.

Hrana mora sadržati dosta kalcijuma ili ga dodajte. Obrok stavljajte u posude koje nemaju odraz.

Ponudite i hranljivo lisnato povrće, kao i klice, a izbegavajte spanać, kupus, smokvu, marelice, ajsberg salatu. Kameleon jede i voće (izbegavajte citruse): ponudite mu komadiće kivija, jabuke, banane, jagode i dinje. Lišće maslačka, brokoli (sirov i kuvani), lucerka, tikvice, kuvana šargarepa, kuvan grašak takođe su dobar izbor.

Pročitajte još Bezopasni-kukuruzni-smuk

Uobičajeni zdravstveni problemi

Mnogi kameleoni pate od nedostatka kalcijuma i vitamina A, zbog neadekvatne ishrane. Skloni su pojavi truleži u ustima ili stomatitisu, infekciji oko usta i višku pljuvačke. Među kameleonima se javlja i metabolička bolest kostiju. Ona uzrokuje da kameleonove kosti postanu poput sunđera. Bolesne životinje postaju letargične i gube apetit, i lako mogu da uginu.

Uvek konsultujte veterinara specijalizovanog za gmizavce ako sumnjate na pojavu bilo koje bolesti kod vašeg kameleona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *