Ne znamo da li ste primetili isto ponašanje kod svoje mace, ali bihejvioristi ne preporučuju da proveravate njenu reakciju

Izvori https://www.hillspet.com/cat-care/behavior-appearance/why-are-cats-scared-of-cucumbers

https://metro.co.uk/2022/01/08/why-are-cats-scared-of-cucumbers-the-bizarre-reason-explained-15886909/

Foto Pixabay, Youtube printskrin

Mačke nam pružaju mnogo zabavnih trenutaka. a neke njihove navike i ponašanja su veoma čudni. Jedna od zanimljivosti u mačijem ponašanju je njihov strah od – krastavca! Neki vlasnici dokumentovali su ovu tvrdnju video snimcima.

Deluje smešno, ali da li je tako i mački?

Zašto krastavac izaziva njihov strah i zašto svaka mačka poskoči i odmakne se kad uoči ovo povrće?

Mačka koja skače pri pogledu na krastavac ponaša se u skladu sa svojim instinktom. Ako joj “petljate” iza leđa, logično da će je uplašiti prisustvo neočekivanog predmeta. Upoznavanje sa novim mirisom takođe može biti stresno za macu. Zato joj dajte vremena da savlada novo iskustvo. Osim što je podseća na opasnost (liči na zmiju), krastavac je ujedno i uljez na njenoj teritoriji. Ako ubacite krastavac u njenu zonu hranjenja, ona će ga doživeti kao nekog ko planira da joj otme obrok.

Instinktivno reagovanje maca će iskazati skakanjem ili pak “zamrzavanjem” u mestu, kostrešenjem dlake ili veoma glasnim mjaukanjem

Kon Slobodčikov, stručnjak za ponašanje životinja i autor knjige “Potraga za Doktorom Dulitlom: Naučite jezik životinja”, izjavio je da u mačijim genima postoji “naredba” da se beži od neprijatelja. A krastavac izgleda upravo kao zmija od koje mačke beže glavom bez obzira. Sve u svemu, mačke će se odmaknuti od povrća koje ih je uplašilo, a potom ga posmatrati i procenjivati sa bezbedne udaljenosti.

Bihejvioristi savetuju da ne isprobavate ovaj eksperiment na svojoj mački.

Bezbolno upoznavanje mačke sa krastavcem je u serviranju salate! Iseckajte ga na kolutiće, odstranite semenke i ponudite mački koja će je pojesti u slast!

Ako baš ne možete da se suzdržite, postavite krastavac na bezbednoj udaljenosti od mačke. Nemojte se iznenaditi ako mačka počne da drhti ili pokaže agresiju. Osim toga, može se javiti i povraćanje, dijareja i gubitak dlake. Mačke koje osete stres mogu se dati u bekstvo i pritom doživeti povrede koje su ponekad i opasne po život.

Kako stručnjaci objašnjavaju iznenadni stresni “susret” mačke i krastavca, pogledajte u VIDEO snimku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.