Prirodni produžetak kičme pomaže u kretanju, održavanju ravnoteže ali i telesne temperature, a odličan je i za komunikaciju

Foto Pixabay

Pufnasti, kovrdžavi, kratki ili dugački, uredni ili čupavi… pseći repovi su ukrasi naših četvoronožnih prijatelja. Ali, znate li odgovor na pitanje: zašto pas ima rep? Pas repom nešto “govori”, bilo da je srećan zbog našeg povratka u dom, ili mu nešto ne prija, prenosi portal Rd.com.

Psi imaju i druge neobične “repne” navike: često ga jure, a kad mašu njime, preferiraju levu ili desnu stranu. Rep kao pseći “dodatak” postoji iz više razloga. Hajde da saznamo od čega je napravljen.

Fizionomija psećeg repa

„Pseći rep je u osnovi isprepleteno i fleksibilno jezgro kosti koje je produžetak kičme, “upakovan” u mišiće i prekriven kožom. Unutar repa postoji bogata zaliha krvnih sudova i nerava“, objašnjava DVM Metju Makarti, vlasnik klinike za životinje Juniper Valley u Midl Vilidžu u Njujorku. Pas koristi mišiće u repu kako bi mogao njime da maše, da ga uvija, podiže, spušta i okreće. Postoji naizgled beskrajan broj načina na koji se sve fiziološke komponente spajaju kako bi formirale repove različite veličine i oblika.

Rep pomaže psima prilikom kretanja, u održavanju ravnoteže i telesne temperature i služi kao sredstvo komunikacije

Rep održava ravnotežu

Rep pomaže psu da održava ravnotežu ako se kreće uskim prostorima ili skače. Kada skoči da nešto dohvati, njegov rep ide nagore, prati putanju skoka i pomaže da pas doskoči na prednje noge. Rep će kao kormilo pomoći psu da se brzo okrene kada trči ili pliva. Zamahom repa nalevo ili udesno, u pravcu suprotnom od nagiba tela, pas održava ravnotežu na isti način na koji akrobata na užetu koristi šipku za ravnotežu.

Rep “utopljava” telo

Kada je previše hladno, pojedine rase sa Severa, kao što su šiba inu ili sibirski haski, gusto odlakanim repovima pokrivaju nos i lice kako bi se zagrejali.

Rep za komunikaciju

Znamo da psi imaju posebnu “mehaniku” da pomeraju rep. Ali, mogu li ih kontrolisati? „Pseći rep ima ulogu koju recimo imaju naše obrve”, kaže dr Mekarti. “Zahvaljujući njemu pas se “izražava”, ali je to donekle izvan njegove svesne kontrole”.

Pročitajte još Moj-pas-cesto-stavlja-sapu-na-mene-sta-zeli-da-kaze

Psi mogu svesno da kontrolišu mišiće koji izazivaju pomeranje repa. Međutim, generalno je rep na “autopilotu” i vodi ga pseći instinkt. Psi počinju da prenose poruke preko repa dok su veoma mladi. Štenci repovima šalju signale majci i braći u leglu nakon samo nekoliko nedelja starosti. Kasnije isto čine svojim drugovima u čoporu. Kada je u pitanju komunikacija sa drugim psima, repovima se šalju jasne poruke dominacije ili pokornosti. Repovi oslobađaju više prirodnog mirisa iz analnih žlezda i obično su znak dominacije. Pokorni psi, koji pokušavaju da se drže “nisko”, nose repove niže da bi prikrili miris.

Da li svi psi imaju rep?

Ako ste poznavalac pasa, primetili ste da neki psi imaju duže repove, dok drugi imaju repiće nalik čvorugi. Nekim psima repovi se hirurški odstranjuju kupiranjem. Pojedine rase jednostavno su “kuse”: skoro nepostojeći (ili iskrivljeni) repovi pojavljuju se prirodno, zahvaljujući mutaciji.

Psima kratkih nogu, kao što su korgi ili šiperki, repovi čini se da nisu potrebni.

„Ne postoje objavljene naučne studije koje upoređuju kretanje pasa koji imaju kupirane repove sa onima koji nisu kupirani“, kaže dr Mekarti. „Psi mogu biti veoma dobri u nekim aktivnostima pa se blagi deficiti zbog nedostatka repa teško uočavaju.“

Pročitajte još Rep-pomocnik-ili-smetnja-iz-miocena

Zašto se psima uklanjaju repovi?

U nekim zemljama kupiranje repova je zabranjeno. Tamo gde je ovakva intervencija dozvoljena, vlasnici se vode estetikom ili veruju da kupiranje repa pomaže u sprečavanju povreda, posebno kod lovačkih rasa. Međutim, mogućnost povređivanja nije opravdanje za izvođenje ove operacije. Oporavak može biti prilično bolan, ponekad i neizvestan, i imati dugoročne efekte na kasniju obradu i percepciju bola. Takođe može da naruši komunikaciju sa drugim psima.

Postoje i medicinski razlozi odstranjivanja repova. Obično se radi o frakturi repa ili čestim povredama.

Kako komuniciraju psi bez repa?

Psi bez repa mogu imati malo poteškoća da u potpunosti prenesu “poruke” drugim psima. I psima koji tumače tu poruku je teže da shvate šta njihov drugar želi da saopšti. Međutim, čak i sa ovakvim hendikepom, pas uspeva da se “izrazi”. Neke rase se oslanjaju na izraz lica, položaj ušiju i vokalizaciju. Iako nemaju rep, mogu da pokreću sve ostale delove tela i da koriste glas.

Iako se bezrepi psi uglavnom snalaze u komunikaciji, može doći do zastoja. Nekoliko studija je pokazalo da bezrepi psi ili oni sa kratkim repovima imaju dvostruko veću verovatnoću za agresivne susrete sa drugim psima nego psi sa dužim, vidljivijim repovima. Ako imate psa sa kratkim repom, pažljivo pratite njegovu interakciju sa drugim psima.

Pročitajte još Od-2025-godine-zabranjeno-izlaganje-kupiranih-pasa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *