Gubitak vida može biti posledica povrede, bolesti ili starosti, ali ne tugujte: mace sa ovim hendikepom mogu veoma udobno i dugo da žive

Foto Pixabay

Slepa mačka je nažalost tužan prizor, ali ne treba očajavati: iako bez vida, ona može imati divan, srećan život, piše portal Thesprucepets.

Nije neuobičajeno da mačka, pogotovo starija, pati od gubitka vida. Slepilo može biti posledica i drugih situacija, kao što su bolesti, nesrećni slučajevi ili sukobi sa drugim mačkama i životinjama.

Kad mačke izgube vid, one se ponašaju gotovo istovetno kao i pre. Upamtite: ne moraju da vas vide da bi vas volele

Plavičasta boja očiju – znak zamućenja vida

Baš kao što su ljudima starijim od 50 godina obično potrebne naočari za čitanje, iste promene vida razvijaju se kod skoro svih mačaka starijih od šest godina. Ova inače normalna promena rezultira manjom fleksibilnošću sočiva, njegovim zamućenjem i slabijom sposobnošću fokusiranja na predmete u blizini. Uprkos plavičastoj nijansi očiju, neki kućni ljubimci i dalje dobro vide.

Pročitajte još Macke-sa-raznobojnim-ocima

Slepi kućni ljubimci nisu zabrinuti zbog svog hendikepa kao njihovi vlasnici. Mačka koja oslepi će se oslanjati na čula mirisa i sluha. U mnogim slučajevima, gubitak vida je postepen, a maca se tome uspešno prilagođava. Ponekad to čini tako vešto da se vlasnik iznenadi saznanjem da je njegova ljubimica oslepela

Očni poremećaji mogu uticati na vid kućnih ljubimaca u bilo kom uzrastu, ali su češći kod starijih jedinki. Katarakta zamućuje prozirno sočivo oka i može dovesti do slepila. Mace mogu da pate i od glaukoma, povišenog očnog pritiska: on može biti veoma bolan i izazvati gubitak vida.

I kućnim ljubimcima su dostupni tretmani katarakte i glaukoma. Posebno je važna kontrola bola kod glaukoma. Bitno je otkriti zašto se glaukom razvio, jer lečenje zavisi od osnovnog uzroka. Operacija katarakte je dostupna psima i mačkama, ali je veoma skupa i ograničena na specijalnu veterinarsku oftalmološku praksu

OSAM načina da se pomogne slepoj mački

Pročitajte još Koja-je-najredja-boja-ociju-kod-macaka

Nivo udobnosti, bezbednost i emocionalno zdravlje vaše slepe mace su najvažniji. Pratite sledeće savete da bi ona bila srećna.

1 Ne pomerajte stvari koje maca svakodnevno koristi! Hranu, činije za vodu, kutiju sa posipom, krevet i njene igračke držite na istom mestu. Tako će maca uvek lako pronaći svoje stvari.

2 Dopustite maci da sve obeleži svojim mirisom. Tako ćete pomoći njenom nosu da „vidi“ ono što traži.

3 Izbegavajte preuređivanje doma: iako slepa, maca je upamtila „mapu” kuće, a pomeranje stvari će je samo zbuniti.

4 Osigurajte opasne zone: zaštitite oštre ivice nameštaja mekanim materijalima dok mačka ne nauči da ih izbegava. Blokirajte strme stepenice da biste sprečili mačku da se penje i pada.

5 Mačku uvek vodite glasom! Njena ličnost i ponašanje mogu se promeniti posle slabljenja vida. Pojedine mace pokazuju veću zavisnost od vlasnika: one će stajati veoma blizu vas i pratiti svaki vaš korak. Steknite naviku da razgovarate sa macom kada uđete u sobu ili izađete iz nje kako biste joj pomogli da vas prati.

6 Ako u domu imate još nekog ljubimca, stavite mu zvonce ili neki drugi zvučni predmet na ogrlicu. Druga mačka ili pas mogu biti odlični vodiči slepoj maci.

7 Napravite bezbedno mesto za macu u svakoj sobi: da biste izbegli saplitanje o mačku koja će vam se uvek “motati” oko nogu, obezbedite joj siguran i udoban kutak u svakoj prostoriji.

8 Budite pažljivi kako ne biste uplašili mačku! Pre nego što je pomazite, obratite joj se, jer ćete tako izbeći da vas refleksno ne ogrebe ili ugrize.

Pročitajte još Dirljivo-mladic-kome-je-odstranjeno-oko-usvojio-jednookog-macka-iz-azila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *