Puštate li svog kućnog ljubimca u spavaću sobu? Ne smetaju vam dlake i „mirisi“ koje ispušta, a imuni ste i na njegovo hrkanje i “vetrove”?  

Piše Biljana Plazinić

Foto Pexels/Ron Lach, Samson Katt, Anastasia Pavlova

Ljubav prema psu i njegov dolazak u dom san su mnogih ljubitelja životinja. Međutim, privikavanje na novo okruženje i ukućane mogu da budu stresni za psa, ali i vlasnika.

Foto Pexels/Samson Katt

Štene odvojeno od majke, braće i sestara cvili po ceo dan (i noć), ima probleme sa varenjem i stolicom… Da bismo mu „olakšali“ muke, često ga tešimo kao da je malo dete. A štene, baš kao i dete, uživa u pažnji i traži je u svakom trenutku. Čak i prilikom odlaska na počinak.

Pročitajte još Kako psi i macke lece vlasnike

Pas u stanu treba da ima toplo i udobno mesto za spavanje. Vlasnikov krevet mu je najomiljeniji, ali odluku o spavanju u postelji ne donosi ljubimac. Ako vlasnik nema problem sa alergijom, nema ni prepreke da pas postane njegov cimer.

Pročitajte još Da li sam alergican na svog psa

Dozvola psu da boravi u vašem krevetu ima svoje vrline i mene. Osim svakodnevnog brda dlaka, kojih će biti u vazduhu, na tepihu, u kupatilu, kuhinji, na televizoru, u supi.., pas će vas “darivati” i mirisom koji će neko podnositi, a neko ne. Ako pas jače “miriše”, češće ga kupajte.

Ako ne podnosite hrkanje, bokser, buldog, mops, pekinezer i druge rase skraćene njuške praviće vam probleme, jer će biti uzročnici mnogih vaših neprospavanih noći

Foto Pexels/Anastasia Pavlova

Ponekad ćete biti primorani da spavate na ivici kreveta, jer pas želi najudobniji položaj za spavanje.

Ljubimac će vas “častiti” i pozdravom iz – unutrašnjosti! Gasovi u njihovim crevima jednostavno se moraju istrpeti. Iako hrana može izazvati ovu pojavu, verujemo da će ljubav prema psu nadvladati svakodnevne digestivne senzacije

Svaki vlasnik će odlučiti koliko slobode će dati ljubimcu. Ne dozvolite mu baš sve, da vas ne bi, uz režanje i rvanje, izbacio iz kreveta! U suprotnom se spremite za strpljivo i rigorozno prevaspitavanje.

Jasne granice i pravila od prvog dana pas će takođe prihvatiti i poštovati. Zato je ponekad bolje sprečiti nego lečiti!

4 thoughts on “PAS u vašem KREVETU: Da li je ovo PRAVILO ILI IZUZETAK?”
  1. Ja sam odrasla uz pse ali mi je uvek bila želja da spavamo zajedno. Kad sam živela u bg 25 godina želja mi se ispunila. Imali smo Nemačkog ovčara 12 godina. Najsretniji period mog života. Sve je razumeo.Samo što nije znao da priča.Sad sam opet u selu, imam četiri psa koji se ponekad uvuku na otoman u kujni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.