Zakon o dobrobiti životinja predviđa strožije kažnjavanje vlasnika koji na bilo koji način ugrozi život kućnog ljubimca  

Piše Biljana Plazinić

Foto Pixabay

Frapantan broj prijava (i dokaza sa fotografijama) zanemarivanja, zlostavljanja, napuštanja, pa i usmrćivanja kućnih ljubimaca deo su naše svakodnevice. Udruženja i grupe za zaštitu životinja, prihvatilišta i privatni posedi postali su tesni za ničije pse i mačke koji nemaju drugog izlaza osim da besciljno tumaraju gradskim ulicama.

Ukoliko poznajete vlasnika koji je napustio kućnog ljubimca, slučaj možete prijaviti veterinarskoj inspekciji kao kršenje Zakona o dobrobiti životinja

Ovim člankom nažalost ne saopštavamo ništa novo, jer se još čeka na preinačenje prekršaja napuštanja životinje u krivično delo, koje je inicirala Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama Orka.

Zakonom o dobrobiti životinja („Služb. glasnik br. 41/09) predviđeno je kažnjavanje novčanim kaznama fizičkih lica, vlasnika kućnih ljubimaca koji napuste životinju. Zakon u poglavlju VI, član 85 predviđa „novčanu kaznu od 5.000 до 50.000 dinara za prekršaj fizičkog lica ako učini radnje iz člana 82. stav 1. tač. 1) do 82).

U pomenutom članu 82, stavu 1. kao tačka 4. kao prekršaj se navodi „ …napusti odnosno odbaci životinju čiji opstanak zavisi neposredno од čoveka (član 7. stav. 1. tačka 2). Pomenuti član 7, u stavu 1, tačka 2. kaže „Zabranjeno je 2) napustiti i odbaciti životinju čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka“.

U poglavlju V Zakona o dobrobiti, članom 76 definisan je nadzor nad sprovođenjem ovog zakona.

„Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i propisa donetih na osnovu njega vrši Ministarstvo preko veterinarskih inspektora. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zakona obavlja se na osnovu analize rizika, slučajnim odabirom mesta kontrole i po saznanju o postupanju suprotno odredbama ovog zakona“.

Odgovore na mnoga pitanja koja se tiču navedenih problema pročitajte na https://orca.rs/cesta-pitanja/

6 thoughts on “NAPUŠTANJE kućnih LJUBIMACA uskoro KRIVIČNO DELO?”
 1. Ovde se lupa bez veze,zato što se mala štenad neznao izbacuju na ulici,tako da opet nezna se niko ko ih je ibacio. Žalosno je ali je istina pa tako dsa ovaj zakon se nemože detaljno sprovesti!!

  1. Svemu se može stati na put, pa i izbacivanju štenaca na ulicu. Pojedini vlasnici pasa i mačaka prvo treba da nauče da životinje ne treba nekontrolisano pariti. Kad bi se pristupilo sterilizaciji, ne bi bilo suvišnih legala, a samim tim ni pomišljaja na „pakovanje“ mladunaca u kutije i izbacivanje na ulicu.
   I upamtite: nijedna tema koja se odnosi na životinje ne može se nazvati „bezveznim lupanjem“.
   Nadamo se da smo dobro razumeli Vaš komentar, budući da je poprilično nejasan.

  2. Tacno. Umesto da ogranice stancovanje „rasnih pasa“, da stimulisu udomljavanje ulicnih, pasa iz azila, oni se bave donosenjem “ novih pravila“ koja se nece takodje primenjivati kao sto se ne primenjuje ni postojeci Zakon o dobrobiti…Tek, da se kaze da nedto rade. Tuga.

   1. Poštovana Snežana, odgovorni odgajivači rasnih pasa i mačaka ne „štancuju“ buduće kućne ljubimce, kako vi kažete. Odgovorni odgajivač NIKADA neće maltretirati svoje životinje konstantnim leglima, a pre svega, NIKADA neće prodati psa ili mačku koje prethodno nije sterilisao. Svedoci smo pokušaja drzave da ograniči broj legala u odgajivačnicama kako se ne bi dešavali propusti koji rezultiraju prenamnožavanjem životinja.
    Ima mnogo problema na relaciji odgajivač-kupac psa, ali gotovo da ne postoji nedoumica kad je reč o odnosu odgovorni odgajivač i odgovorni vlasnik.
    Kad je reč o gomilanju štenaca ili mačića, svi dobro znamo u kojim se sredinama oni nekontrolisano kote. Tome treba stati na put.
    Priznajte, da li ste videli stotine rasnih pasa i mačaka na ulici? Našim gradovima tumaraju psi koje je neko nekad doneo sa sela ili od prijatelja koji ne zna šta će sa silnim štencima. Umesto da svoje pse sterilišu i tako onemoguće konstantan prirast novih – budućih „uličara“, mnogi imaoci pasa ih puštaju da se „sami snalaze“ napolju, ali ih hrane.
    Iz ličnog iskustva znamo da predstavnici nadležnih institucija konstantno vrše sterilizaciju i obeležavanje uličnih pasa kako bi smanjili njihovo gomilanje na gradskim ulicama. To što viđamo sve više odbačenih rasnih ljubimaca nije greška nadležnih, niti države. Obrni-okreni, uvek se vraćamo na one vlasnike koji treba da promene svoja shvatanja o držanju kućnih ljubimaca.
    Sve ovo je jedan začarani krug iz kojeg nikada nećemo izaći ukoliko ne počnemo odgovorno da se ponašamo prema svojim životinjama.

 2. A gde piše da se razmatra mogućnost da napuštanje bude krivično delo?
  Nadležni ne reaguju na zlostavljanja i ubijanja, a tek ih je briga za napuštanje.

  1. Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORCA podnela je zahtev za preinačenje napuštanja životinje iz prekršaja u krivično delo. Ako ste pročitali tekst, morali ste videti ovu rečenicu. O tome se u medijima ne piše konstantno, ali se svakodnevno polemiše na mnogobrojnim portalima čiji su članovi i pratioci odgovorni vlasnici i odgajivači pasa i mačaka. Poodavno se čeka na usvajanje ovog predloga. Nije zgoreg podsećati nadležne na obaveze koje treba da ispune. To što se ovaj zakon u našoj zemlji loše sprovodi, nije u nadležnosti našeg portala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.