Mravi mirisu na limun, cokoladu, mravlju kiselinu i plavi sir

Veliki i mali žuti mravi ispuštaju miris limuna, mravi sa isturenom vilicom emituju čokoladnu aromu, dok kućni mravi “vonjaju” na plavi sir rokfor

Foto Pixabay

Da li ste se ikada pitali: da li i kako mirišu mravi?

Klint Penik, profesor ekologije, evolucije i organske biologije na Državnom univerzitetu u Džordžiji (SAD), kaže da nisu sve vrste mrava dovoljno “mirišljave” da bi ih ljudski nos prepoznao. Kako piše portal Livescience, pojedini mravi mirišu “blago”, a miris nekih se može osetiti tek nakon što se zgnječe. Međutim, određene vrste mrava se mogu namirisati iz daljine samo ako ih ima mnogo.

Pročitajte još I-mravi-imaju-fejsbuk-i-instagram

Citronela mravi, veliki žuti (Lasius interjectus) i manji žuti (Lasius claviger) ispuštaju miris limuna. Smatra se da im miris citrusa pomaže u odbrani ili da bi bili manje privlačni predatorima.

Aroma mrava viličara (Odontomachus) je sve samo ne odbijajuća, jer miriše na čokoladu! Ovi insekti predatori proizvode feromon u žlezdi u svojoj glavi kako bi obavestili članove kolonije kada su u opasnosti, a on emituje aromu nalik čokoladi. Nažalost, da biste osetili ovaj miris, morate zgnječiti mrava.

Pročitajte još Svi-preobrazaji-mravlje-kraljice

Neki mravi, uključujući poljske (Formica) i mrave drvodelje (Camponotus), imaju poseban miris koji koriste za odbranu.

„Ako se mravi udruže i prskaju kiselinom, mogu da zaustave medveda”, rekao je Penik i dodao da je jedan mrav dovoljan da vam “zakiseli” život. Međutim, dosta ljudi kaže da ne osećaju miris mravlje kiseline koji je poprilično oštar.

Kako mirišu mravi dugo je bilo tajanstveno pitanje za entomologe i zoologe. Smatralo se da kućni mrav (Tapinoma sessile) miriše na kokos, ili užegli puter. Ali kada je Penik prvi put nanjušio jednog, zapahnuo ga je miris plavog buđavog sira!

U laboratoriji je izvršena analiza bajatih kokosa, putera i uzoraka mrava. Analizom isparenja došlo se do zaključka da su mirisi svih aromata gotovo istovetni. Istovremeno je sprovedeno istraživanje u kojem su ljudi “njušili” mrave kako bi prepoznali kakav miris ispuštaju. Većina je rekla da se osećaju na rokfor, dok se nekim ispitanicima činilo da je u pitanju miris trulog kokosa.

Zato je Penik ostavio plod kokosa da istruli i na njemu pronašao istu plesan (Penicillium rokueforti) koja se koristi za proizvodnju plavog sira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *