Loša higijena, neadekvatna ishrana, promene godišnjih doba, stres, zdravstveni problemi… uzročnici su ove promene na koži mačke

Foto Kamran Aydinov/Freepik

Vlasnici mačaka ponekad primete da se koža njihovih ljubimica peruta. Uzroci i posledice mogu da budu raznovrsni, od nehigijenskih pa sve do ozbiljnih zdravstvenih, pa posetu veterinaru ne treba odlagati.

Postoji nekoliko najčešćih uzroka perutanja kože kod mačaka. Jedan od njih je neadekvatno održavanje dlake. Mace su uglavnom vešte prilikom svakodnevne higijene, ali ponekad ne mogu da dosegnu pojedine delove tela. Ako mačka ima dužu ili gušću dlaku, teže će uklanjati slojeve mrtve kože. I starije mačke mogu da imaju probleme pri održavanju teže dostupnih delova tela. U takvim slučajevima neophodna je pomoć vlasnika koji će redovno četkati dlaku i pregledati krzno.

Pročitajte još Koja je uloga macijeg jezika

Perutanje kože nastaje i ukoliko mačka ima neki zdravstveni problem. Bakterijska ili gljivična infekcija, paraziti, bolesti srca i štitne žlezde mogu da budu uzročnici perutanja

Stres je jedan od uzroka pojave peruti na koži mačke. Ako vlasnik sumnja na to, treba da pronađe uzrok. Mačka može da bude osetljiva na hranu, okolinu (prašina, buđ…), buve ili sredstva za čišćenje kuće. Veterinar ponekad može da obavi testiranje kako bi utvrdio uzrok mačjoj alergiji. U zavisnosti od rezultata, vlasnik može da promeni ishranu mački ili da u domu postavi filter za vazduh.

Ukoliko mačka dozvoli, vlasnik može da je kupa češće. U specijalizovanim prodavnicama u ponudi su šamponi za ljubimce, predviđeni za suvu kožu

Promene godišnjih doba takođe mogu da utiču na pojavu perutanja kože mačke. Maca baš kao i čovek reaguje na suv vazduh u zimsko doba ili na letnjoj vrelini. Ovaj problem lako se rešava pomoću ovlaživača vazduha.

I loša ishrana utiče na kvalitet kože i dlake. Ako mačka putem hrane ne dobija minerale i vitamine, to će se videti i na njenoj spoljašnjosti. U pet šopovima može da se nabavi specijalna hrana namenjena mačkama sa osetljivom kožom i dlakom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *