Kost koja povezuje unutrašnje uvo sa vilicom omogućava ovim gmizavcima da čuju zvuke, ali samo one u nižim delovima prebivališta

Izvor https://www.livescience.com/do-snakes-have-ears.html

Foto Pixabay

Zmije su jedinstvene životinje, sa telom bez udova, stalno pokretnim jezicima i sposobnošću da progutaju ceo plen. U lovu se uglavnom oslanjaju na čulo mirisa, mada se služe i vidom i sluhom. Ali, imaju li zmije uši?

“Zmije imaju i nemaju uši”, izjavila je Sara Ruane, herpetolog sa Univerziteta Rudžers u Nju Džersiju. Kao i mnogi gmizavci, zmije nemaju spoljni ušni organ, ali u glavi imaju ušne kosti koje koriste da bi osluškivale.

„Kad životinja registruje zvuk iz nekog pravca, ona pomera spoljašnje uši kako bi bolje čula“, rekla je Ruane. „U unutrašnjem uhu dešava se sve što je važno za sluh. To se odnosi i na zmije”.

Pročitajte još Bezopasni kukuruzni smuk

Studije potvrđuju da zmiji nedostaju spoljašnje i srednje uvo. Međutim, ona ima jednu kost srednjeg uva koja povezuje unutrašnje uvo sa vilicom. Ovo joj omogućava da “čuje” vibracije, i to samo one koje se odvijaju u niskom delu njenog prebivališta. Međutim, zmije su u zaostatku kad je reč o zvucima koji se prenose vazduhom. Zbog specifično postavljenih ušiju, one čuju samo niske frekvencije.

„Zamislite da zaronite u vodu i pokušavate da razaznate reči nekoga ko viče. To biste čuli, ali ne biste razumeli“, kaže Ruane. „To je objašnjenje kako zmije čuju na višim frekvencijama.“

Ovaj uski opseg sluha nije problematičan zmijama, delimično i zato što ne koriste vokalizaciju u međusobnoj komunikaciji. Njihovo sporazumevanje, u vidu šištanja ili drugih zvukova je visokofrekventno. Interesantno je da one to ne čuju, a da su zvuci verovatno namenjeni predatorima koji love ptice i sisare.

Lošiji sluh ne predstavlja hendikep za zmije, jer se one oslanjaju na druga čula. Njihovo čulo mirisa je posebno koristno. „Zmije palacaju jezikom, hvataju sve molekule mirisa iz vazduha i vraćaju ih u specijalizovani organ za “obradu podataka”, u mozak“, kaže Ruane.

Iako zmije ne čuju većinu zvukova, one su ipak nekrunisane kraljice mirisnih senzora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *