Sirova, kuvana, pržena ili pečena, bez trunke šećera, ova ukusna i zdrava namirnica pravi je melem za organizam naših kućnih ljubimaca

Foto Pixabay

Jesen je stigla, a sa njom i bundeve koje ljudi peku i kuvaju u slatkim i slanim kombinacijama. A da li je bundeva dobra i za naše kućne ljubimce?

Bundeva podstiče varenje, sprečava zatvor i dijareju, jača imunološki sistem, izbacuje otrove i parazite, štiti bešiku od infekcija, reguliše insulin i utiče na mršavljenje. Ulje i seme bundeve imaju protivzapaljensko dejstvo

Većina veterinara hvali blagodeti bundeve u jelovniku pasa i mačaka, iako o tome ne postoje naučni dokazi. Mačke su pomalo izbirljive, ali psi je obožavaju.

Očistite komad bundeve od kore i semenki, isecite na kockice i kuvajte dvadesetak minuta. Meko skuvan plod ispasirajte i ponudite ljubimcu

Pročitajte još Vas pas moze da jede voce i to samo odredjene vrste

Bundeva olakšava zdravstvene probleme sa stomakom (dijareja, zatvor, nadutost). Kašika bundevinog pirea ili konzervirane bundeve, dodata u dnevni obrok ljubimca, doprinosi boljem funkcionisanju gastrointestinalnog trakta. Bundeva je bogata vitaminom C, kalijumom, beta-karotenom (izvor vitamina A), jača srce i imunitet. Semenke su pune esencijalnih masnih kiselina i antioksidansa, koji utiču na zdravlje kože i dlake. Ulje bundeve odlično je za urinarni trakt.

Količina bundeve: za male pse: 1 do 2 kašike dnevno, 2 do 3 kašike za pse srednje veličine i do 5 kašika za velike pse. Na svakih 10 kg telesne težine psu se u hranu može svakodnevno dodati četvrtina kašičice mlevenog bundevinog semena

Pročitajte još Pas i alergija na hranu prvi znaci svrab i dijareja

Pas ne sme da jede divlje i ukrasne bundeve! U slučaju trovanja pojaviće se povraćanje, dijareja i preterana salivacija, a u težim slučajevima grčevi, drhtanje, šok, pa i smrt

Bundeva pomaže izbacivanje dlake iz stomaka ljubimca i utiče na mršavljenje.

Mačke ne smeju da jedu zašećereno bundevino meso, već samo čist pire od bundeve, bez dodataka i zaslađivača. Psi jedu sirovu, kuvanu ili pečenu, pasiranu narandžastu hokaido bundevu, žućkastu muskatnu tikvu, zatim “turski turban”, špageta bundevu… pomešane sa granulama, drugim namirnicama ili samostalno

Pročitajte još Opasne pecurke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *