Sirova, kuvana, pržena ili pečena, bez trunke šećera, ova ukusna i zdrava namirnica pravi je melem za organizam naših kućnih ljubimaca
Foto Pixabay
Jesen je stigla, a sa njom i bundeve koje ljudi peku i kuvaju u slatkim i slanim kombinacijama. A da li je bundeva dobra i za naše kućne ljubimce?
Bundeva podstiče varenje, sprečava zatvor i dijareju, jača imunološki sistem, izbacuje otrove i parazite, štiti bešiku od infekcija, reguliše insulin i utiče na mršavljenje. Ulje i seme bundeve imaju protivzapaljensko dejstvo

Većina veterinara hvali blagodeti bundeve u jelovniku pasa i mačaka, iako o tome ne postoje naučni dokazi. Mačke su pomalo izbirljive, ali psi je obožavaju.
Očistite komad bundeve od kore i semenki, isecite na kockice i kuvajte dvadesetak minuta. Meko skuvan plod ispasirajte i ponudite ljubimcu
Pročitajte još Vas pas moze da jede voce i to samo odredjene vrste

Bundeva olakšava zdravstvene probleme sa stomakom (dijareja, zatvor, nadutost). Kašika bundevinog pirea ili konzervirane bundeve, dodata u dnevni obrok ljubimca, doprinosi boljem funkcionisanju gastrointestinalnog trakta. Bundeva je bogata vitaminom C, kalijumom, beta-karotenom (izvor vitamina A), jača srce i imunitet. Semenke su pune esencijalnih masnih kiselina i antioksidansa, koji utiču na zdravlje kože i dlake. Ulje bundeve odlično je za urinarni trakt.
Količina bundeve: za male pse: 1 do 2 kašike dnevno, 2 do 3 kašike za pse srednje veličine i do 5 kašika za velike pse. Na svakih 10 kg telesne težine psu se u hranu može svakodnevno dodati četvrtina kašičice mlevenog bundevinog semena
Pročitajte još Pas i alergija na hranu prvi znaci svrab i dijareja

Pas ne sme da jede divlje i ukrasne bundeve! U slučaju trovanja pojaviće se povraćanje, dijareja i preterana salivacija, a u težim slučajevima grčevi, drhtanje, šok, pa i smrt
Bundeva pomaže izbacivanje dlake iz stomaka ljubimca i utiče na mršavljenje.
Mačke ne smeju da jedu zašećereno bundevino meso, već samo čist pire od bundeve, bez dodataka i zaslađivača. Psi jedu sirovu, kuvanu ili pečenu, pasiranu narandžastu hokaido bundevu, žućkastu muskatnu tikvu, zatim “turski turban”, špageta bundevu… pomešane sa granulama, drugim namirnicama ili samostalno
Pročitajte još Opasne pecurke
