Da li ste dobar ili zaista sjajan vlasnik? Uporedite svoje postupke sa odlikama odgovornih čuvara kućnih ljubimaca

Foto Pixabay

Mnogi vlasnici pasa mogu se pohvaliti požrtvovanošću, brigom i negom koju pružaju svojim četvoronožnim prijateljima, piše portal Rd.com. Međutim, uvek ima onih koji čine više nego što moraju. Pritom im je takvo ponašanje usađeno u karakter i osećaju se odlično. Oni znaju da svojim postupcima rade na poboljšanju života ne samo svojih pasa i sebe, već i za dobrobit drugih ljudi i ljubimaca.

Koje odlike vlasnika pasa se smatraju izvanrednim?

Pročitajte još Pet-razloga-zasto-bi-trebalo-da-udomite-psa

1 U prirodi ne pokupite samo “kakicu”, već i mnogo više smeća

Pokupiti izmet svog psa je odlika No. 1 odgovornog vlasnika. Međutim, pojedini vlasnici kućnih ljubimaca će voditi računa o svakoj vrsti nereda koju njihov ljubimac napravi i počistiće za njima. To znači ne samo uklanjanje “kake” sa komšijskog travnjaka, već i brisanje urina, sline i drugih telesnih tečnosti koje pas ostavi na javnom mestu. I vi pokupite svaki komadić pokidane igračke ili pocepanih novina, nudite se da nadoknadite štetu ako vaš pas pregrize nečiju cipelu, upiški se na tepih ili na drugi način napravi nered.

2 Pratite pravila iako smatrate da su besmislena

Neka javna mesta ne dozvoljavaju pristup kućnim ljubimcima. Kao izuzetan vlasnik pridržavaćete se postavljenih pravila, čak iako ste 100 posto sigurni da bi vaš “dobri dečko” zaista bio dobar.

3 Svakodnevno proveravate psa “od njuške do repa“

Kao izuzetan vlasnik zaista brinete o dobrobiti svog psa. Zato ga svakodnevno pregledate, ne samo po povratku iz šetnje po prirodi. Dodirivanjem i pregledom ljubimca ćete dodatno upoznati njegovu anatomiju i moći da reagujete ako osetite neuobičajene promene (povrede, posekotine, tumori…). Istovremeno imate priliku da se uverite da pas nije doneo ništa neželjeno i opasno po njegovo i vaše zdravlje.

Pročitajte još Osam-znakova-da-psu-ne-poklanjate-dovoljno-paznje

4 Podučavate psa dobrom vladanju

Odgovorni vlasnici pasa obučavaju svoje pse kako da se ponašaju u javnosti. Nedovoljno socijalizovani i obučeni psi mogu izazvati razne probleme, namerno ili ne. Kao sjajan vlasnik ćete pripremiti svog psa za različite situacije pre nego što ga izvedete u javnost. Ne samo da ovo štiti druge ljude, već i vašeg psa i njegove pseće prijatelje.

5 Poštujete i ljude koji ne vole pse

Dobar vlasnik, koji voli svog psa svim srcem, zna da ne dele svi njegovu ljubav prema životinjama. Bez obzira na to da li je reč o alergiji, fobiji ili nekom drugom razlogu. Umesto da pokušavate da ih ubedite u suprotno, kao izuzetan vlasnik poštujete njihove granice i motrite na ponašanje psa ako se takva osoba nađe u vašoj blizini.

6 Dosledni ste u kućnim pravilima

Zabrana mora biti svetinja za psa i ne sme se menjati. Ne možete u jednom momentu nešto zabraniti, a onda potom to isto dozvoliti! Pas će se zbuniti. Svaki ljubimac napreduje uz poštovanje pravila koja mu odredite. Poštujte postavljene granice. Njih uspostavlja vođa čopora, odnosno vi. Čvrst stav neće smetati vašem psu. Naprotiv. On će ga poštovati.

7 Puštate psa da onjuši sve što poželi

Većina vlasnika pokušava da prilagodi potrebe psa svom vremenu i načinu života. Sjajan vlasnik kućnog ljubimca ne gleda na sat i odvaja više vremena u kojem je njegov pas razigran, srećan i nesputan u “psećim” poslovima! Poklonite svom psu šetnju punu njuškanja, upoznavanja i igranja sa drugim psima, ponašajte se kako bi pas želeo, a ne kako vama odgovara.

8 Šetate psa svakodnevno

Sjajni vlasnici kućnih ljubimaca svakodnevno izvode svog ljubimca. Cilj izlaska nije samo obavljanje fizioloških potreba. Jednostavna dnevna šetnja je dobra mentalna i fizička vežba za pse, ali i za vas.

9 Podstičete prirodne instinkte psa na zdrav način

Svi psi se rađaju sa potrebom da grizu, žvaću i jure, ali ih ti instinkti često dovode u nevolju prilikom susreta sa ljudima. Kao izuzetan vlasnik naći ćete način da svom psu dozvolite ispunjenje i ovakvih potreba. Dajte im igračke – slagalice sa hranom ili sve što može da isprovocira njihove prirodne instinkte i ponašanja, pre svega žvakanje i lov.

10 Korigujete ponašanje psa bez kažnjavanja

Kada se vaš pas loše ponaša, morate ga postaviti na njegovo mesto. Kao dobar vlasnik umete da napravite razliku između ispravljanja greške i kažnjavanja zbog nje. Vi glasom tešite i ukazujete na grešku. Za vašeg psa nema batina, a samim tim ni straha, jer ne vičete, ne koristite udarce, ogrlice za obuku ili druge fizičke kazne. Vi znate da su te metode loše za dobrobit psa.

Pročitajte još Otkrijte-tajnu-svog-ljubimca-video

11 Vaš dom je zaista pet frendli

Ako vaš pas iznenada pokaže drukčije ponašanje od željenog prilikom dolaska gostiju, pokažite gde mu je mesto. To može da bude posebna prostorija sa igračkama i hranom u koju će odlaziti kada neko dođe. Kao dobar vlasnik ćete tražiti jednostavne načine da ublažite problematično ponašanje psa.

12 Vodite psa na redovne veterinarske preglede

Vaša izuzetna odlika je odvođenje psa veterinaru zbog rutinskih zdravstvenih pregleda i vakcinacija. Ovakav pristup će omogućiti brži oporavak od povreda i bolesti i u velikoj meri sprečiti da se pas razboli.

13 Udomili ste psa ili ste ga kupili od uglednog odgajivača

Izuzetno odgovorni vlasnici pasa ne kupuju štence preko sumnjivih oglasa. Odgajivačnice-štanceraji su tužna i loša mesta za buduće četvoronožne roditelje i njihovo potomstvo. Štenci iz štanceraja mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme, kako fizičke, tako i mentalne. Umesto toga, vi ćete spasite psa iz azila. Ili ćete, ako baš želite ljubimca određene rase, nabaviti psa isključivo od odgovornog i uglednog odgajivača.

14 Često ispirate njegovu posudu za vodu

Jedna od najosnovnijih obaveza vlasnika kućnog ljubimca je obezbeđivanje čiste vode. Kao odgovoran vlasnik vi ćete se pobrinuti da voda koju pije vaš pas bude uvek sveža i redovno ćete ispirati činiju. Ovo morate činiti svakodnevno, jer se zbog nakupljene sline mogu razviti bakterije i uticati na zdravlje ljubimca.

15 Hranite psa izbalansiranom hranom i ograničavate poslastice

Izuzetni vlasnici kućnih ljubimaca znaju da psi veoma vole ljudske obroke. I vi znate za tu “kvaku”, ali i to da su prekomerne poslastice loše za zdravlje vašeg ljubimca. Nabavite uravnoteženu, kvalitetnu hranu i budite dosledni u ograničavanju poslastica koje ćete davati u posebnim prilikama, kao nagrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *