Ljubimac stabilnog temperamenta, požrtvovan prema porodici i nežan prema deci, aktivan i dobroćudan, ali neumoljiv kao čuvar i nepredvidiv prema strancima i drugim psima

Foto Pixabay

Kane korso je direktni potomak rimskih molosa. Nekada je gajen u celoj Italiji, a onda samo još u oblasti Napulja i delovima južne Italije. Ime mu potiče od latinske reči „cohors“, što znači ,,čuvar, branilac kuće i imanja“. Koristili su ga i za nadzor imovine, stoke i ljudi.

Prosečan životni vek rase od 10 do 12 godina

Zbog klimatskih promena i loših uslova, rasa je polako nestajala. Međutim, 80-ih godina 20. veka, dr Paolo Breber, entuzijasta, ljubitelj pasa i istraživač ruralne tradicije Italije, zaisteresovao je javnost Basirom, prvim leglom roditelja Dauna i Tapsi. Basira je poslužilo kao model standarda rase kane korso. Posle odlaska dr Brebera, njegovi sledbenici nastavili su uzgoj pasa ove rase, ali se kvalitet Basire nije ponovio. 

Danas postoji mnogo varijacija i odstupanja u ovoj rasi. FCI ju je priznao krajem devedesetih godina prošlog veka.

Standard rase kane korso 

Trenutni standard FCI pod brojem 343, donet je 2015. i pretrpeo je značajne promene. Prema klasifikaciji, kane korso spada u rase 2. grupe, sekcije 2 i ne podleže ispitu u radu

Izvod iz standarda kane korso

Kane korso ima široku i tipično molosoidnu glavu, sa čvrstom, glatkom i elastičnom kožom. Nosna pečurka mu je crna i široka, sa dobro otvorenim nozdrvama i dubokom i širokom njuškom. Donja vilica je jaka i ističe bradu, zubi su beli, veliki i kompletni. Zagriz je sa blagim predgrizom. Oči su srednje veličine, ovalne, a njihova boja treba da bude što tamnija. 

Visina grebena mužjaka 64 – 68 cm, težina 45 – 50 kg

Visina ženki 60 – 64 centimetra, težina 40 – 45 kilograma

Uši su trouglaste, srednje veličine, širokog korena i prekrivene kratkom dlakom. Često se kupiraju u obliku jednakostraničnog trougla, u zemljama gde je dozvoljeno. Telo je kompaktno, jako i veoma mišićavo. Rep je visoko postavljen i debeo u korenu. Kupira se u visini četvrtog pršljena u zemljama gde je dozvoljeno. Kane korso ima karakterističan dug korak. Kas je izražajan i najcenjeniji je način kretanja.

Izgled dlake i boja

Dlaka je kratka, sjajna i vrlo gusta, sa tankim slojem koji zimi postaje gušći. Prosečna dužina dlake je dva do 2,5 centimetra. Boja dlake: crna, olovnosiva, svetlosiva, bledožuta, jelenje crvena, tamnoriđasta, tigrasta (pruge na različito nijansiranoj riđastoj ili sivkastoj osnovnoj boji). Riđasti i tigrasti psi imaju crnu ili sivu masku koja je ograničena na njušku i ne treba da se prostire dalje od linije očiju. Dozvoljena je mala bela fleka na grudima, na vrhovima šapa i nosniku.

Najvažnije odlike standarda rase možete pročitati na http://kinoac.edu.rs/rasepasa/

Temperament rase kane korso

Kane korso je pas stabilnog temperamenta, požrtvovan prema porodici koju veoma voli. Aktivan je, dobroćudan i nezamenjiv kao pas čuvar. Ima zaštitnički stav i odlično se slaže sa decom. Dobro uči, ali mu je potreban vlasnik čvrstog karaktera. Ume da bude nepredvidiv prema nepoznatima i drugim psima. Važna je dobra i rana socijalizacvija. Dresirani kane korso je pokoran i odgovoran pratilac. Veoma je druželjubiv.

Zdravlje i nega psa kane korso

Zdravstveni problemi mogu se javiti na očnim kapcima (uvrtanje), ponekad ima tegobe sa trećim očnim kapkom, displazijom kukova i laktova, i torzijom želuca. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.