Koje su specifičnosti macinih šapica? Kakva je povezanost njihove nijanse sa bojom krzna? Šta se u njima krije? Saznajte sve i o jednoj njihovoj „mirišljavoj“ osobini

Foto Pixabay

Mačke su fascinantna stvorenja iz mnogih razloga. Znate li da su i njihove šape izuzetno zanimljive? Naravno da je njihova najvažnija uloga hodanje, ali to nije sve što one rade!

Pročitajte još Zasto-macke-mrze-vodu-evo-6-najcescih-razloga-zbog-kojih-ne-vole-da-se-kvase

Evo šest činjenica o mačijim šapama o kojima verovatno niste razmišljali, a prenosi portal Cattime.

1 Mačka se znoji kroz šape

Da li ste se ikad zapitali kako se mačke znoje? I da li to uopšte rade? Mačke se znoje, ali ne na uobičajen način. One imaju znojne žlezde samo na šapama. Zato, ako u sparnim letnjim mesecima na podu ugledate nešto što liči na mokre otiske šapa, znajte da se vaša ljubimica – oznojila.

2 Boja šapa usklađena sa bojom dlake

Mačke imaju krzno u fantastičnoj paleti boja, a ispostavilo se da su i jastučići njihovih šapa usklađeni sa nijansom dlake i oznakama. Tako crne mačke imaju crne jastučiće, bele mačke mogu se pohvaliti ružičastim jastučićima, dok sive mačke imaju sive jastučiće. Višebojne mace, poput kaliko i kornjačevine, mogu imati pomešane kombinacije boja na jastučićima šapa.

3 Različiti broj prstiju na šapama

Pokušajte da pregledate prednje i zadnje šape vaše mace da biste ustanovili koliko prstiju imaju. Otkrićete da prednje šape imaju po pet prstića, dok zadnje šape imaju samo četiri.

Pročitajte još Sta-znace-crne-fleke-na-nosu-narandzaste-macke

4 Polidaktilija ili višak prstiju

Verovatno ste čuli za polidaktilne mačke. Za razliku od običnih maca, ove imaju više prstiju nego što je uobičajeno. Polidaktilne mačke se često nazivaju Hemingvejevim mačkama: u domu pisca Ernesta Hemingveja živelo je pedesetak ovih lepotica.

5 Mačije šape – oklop za kandže

Mace imaju oštre kandže koje se uvlače u jastučiće prstiju. Zato su kandžice uvek spremne za korišćenje.

Pročitajte još Zasto-macke-prevrcu-stvari

6 Macine šape imaju poseban miris

U mačijim šapama nalaze se skrivene mirisne žlezde. Kad grebe penjalicu ili bilo koji predmet, ona obeleži teritoriju svojim mirisom. I mi ga možemo osetiti!

Da li ste bili iznenađeni bilo kojom od ovih činjenica o mačkama ili ste ih već sve znali? Imate li neke zanimljive informacije o šapicama vaše mace? Podelite to s nama u komentarima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.