Iako ih „bije“ glas da imaju devet života, mace su ipak smrtna bića, a pošto su veoma radoznale, ograničite pristup „opasnim“ kućnim predmetima i osigurajte mačkama bezbrižan život

Foto Pixabay

„Mačke imaju devet života i uvek se dočekaju na nogama“. Ove izreke nekako priliče mačkama i podsećaju nas na to da one mogu same da se brinu o sebi. Ali, u stvarnosti postoje bezbednosni koraci koje apsolutno morate da primenite u domu kako biste sprečili štetu i osigurali sigurnost vašoj kućnoj ljubimici.

Iako su mačke nezavisne, kao vlasnici smo dužni da im obezbedimo bezbednost u životnom prostoru.

Evo liste sedam najvažnijih koraka koje morate ispoštovati radi bezbednosti svoje mačke, prenosi Cattime.

1 U dom unesite isključivo netoksične biljke

Razmišljate o tome da u kuhinji gajite začinske biljke? Ili želite da dnevnu sobu pretvorite u rajski vrt? Pre nego što se okružite zelenim “cimerima”, uverite se da biljke koje uzimate nisu na listi toksičnih.

2 Ne kupujte ekstremno jake proizvode za održavanje higijene doma

Mnogi preparati za čišćenje su toksični za mačke. Nabavite manje “teške” proizvode, ili ih držite isključivo pod ključem. Iskorišćene preparate ne bacajte u kantu za otpatke! Mačka tako neće imati priliku da dođe u dodir sa njima.

Pročitajte još Kako-da-prolecno-ciscenje-stana-bude-bezbedno-za-vase-ljubimce

3 Zaključajte kućnu apoteku!

Čak i vitamini i naizgled bezbedni suplementi mogu naškoditi mački ako ih proguta. Ne ostavljajte ih “na izvolite”! Lekove držite zaključane na mestu odakle ih mačka ne može uzeti.

4 Budite oprezni sa lomljivim predmetima

Mačke su veoma oprezne, a ponekad i ekstremno nespretne. Postarajte se da sve lomljive predmete sklonite van njenog domašaja. Visoke komade nameštaja pričvrstite uza zid kako ih mačka ne bi oborila u pokušaju da se popne.

Pročitajte još Zasto-macke-prevrcu-stvari

5 Vežite kablove i trake za roletne

Deluje slatko kad se maca igra sa kanapima i vrpcama, ali vodite računa da to ne budu kablovi ili trake za povlačenje roletni. Kablovi lako mogu “presuditi” maci, počev od strujnog udara pa sve do davljenja. Isti problem mogu napraviti i pantrljike za povlačenje roletni, pa ih zaštitite od radoznalih mačijih šapa.

6 Proverite unutrašnjost kućnih aparata pre uključivanja!

Situacije u kojima su vlasnici pronalazili mačke u kućnim aparatima bile bi smešne da nisu istinite. Mačka zaista može da uđe u bubanj otvorene veš mašine, u frižider, pa i u mašinu za sudove, i da u njima ostane. Pre uključivanja aparata uvek ih proverite da biste bili sigurni da unutra nema nezvanog gosta.

Koje mere predostrožnosti primenjujete kako biste zaštitili svoju mačku?

Podelite savete sa nama u komentarima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.