Da li ste se i na koje načine “dovijali” da bolesnom četvoronožnom prijatelju date neophodnu terapiju u obliku tablete ili kapsule

Tekst Biljana Plazinić

Foto: Ana Plazinić, Pixabay

Nabavili ste odličan lek za bolesnog kućnog ljubimca. Vašoj sreći nema kraja, jer će brzo ozdraviti i sve će biti kao pre. Ali, ovo može biti i početak noćne more, jer – pas može da odbije lek!

Kako privoleti ljubimca da bez opiranja proguta lek?

Pas Đole jedan je od „poslušnih“ pacijenata, foto Ana Plazinić

Većina veterinara reći će da je za uspešno davanje leka potreban autoritativan vlasnik koga se pas pribojava. Međutim, treba pribegavati manje “stresnim” potezima.

Skrivanje leka u omiljenoj poslastici je najlakši i najuspešniji metod. Premažite tabletu puterom od kikirikija ili pomešajte sa sitnim sirom, umočite u med, ustisnite u kolut banane ili sredinu hleba, komadić pohovanog sira ili parče kobasice.

Pročitajte još Zasto-pas-povraca

Da biste lakše “prevarili” probirljivog psa, ubacite lek u vlažnu hranu. Ako to ne uspe, ubacite lek u obrok od mešanih namirnica, poput pirinča, pasulja i mesa. Hrskavi i mirišljavi komadi hrane uspešno će zamaskirati tabletu.

Budite strpljivi i osmislite što više „taktika“ da biste psu dali neophodan lek

Ima pasa koji sakriju tabletu u uglu usta i nakon obroka je ispljunu. Ali, postoji i taktika za “pljuvača”. Za probirljivije i lukavije ljubimce primenite formulu “više hrane, i to slatko-slane”, ali se pre toga posavetujte sa veterinarom.

Pažljivo posmatrajte psa kako biste bili sigurni da je progutao lek. Propratite ljubimca i posle obroka, da se ne bi desilo da lek pronađete iza kauča.

Ima pasa koji su toliko izbirljivi i sumnjičavi i u stanju su da iz najskrivenijih delova obroka iskopaju omraženi komadić pilule. Uz to će dobro upamtiti sve vaše “prevare”. U tom slučaju, možda će “upaliti” nagrađivanje. Otimanje, stezanje, nasilno uguravanje leka i ko zna još koji fizički metodi mogu uspeti samo jednom. Posle toga, svaki novi pokušaj biće teži.

Pažljivo posmatrajte psa posle davanja leka da biste bili sigurni da ga je progutao

Jedan od najboljih načina da psu date lek odnosi se na savet vlasnika koji je posle nekoliko desetina pokušaja, prevara, vučenja, valjanja, guranja, pljuvanja… otišao u pet šop i kupio konzervu vlažne mačije hrane! Pas ju je pojeo u slast, zajedno sa lekom.

Pročitajte još Ista-gotova-hrana-za-pse-i-macke-nikako

U hitnim slučajevima lek se mora dati ODMAH. Što nežnije psu otvorite usta, što dublje ubacite pilulu, po mogućstvu na poslednju trećinu jezika i zatvorite mu vilicu. Blago masirajte grlo psu da biste podstakli gutanje. Čekajte dok ne osetite da je pas uneo lek i obavezno ga nagradite.

Srećno!

Jedan od najboljih načina da pas proguta pilulu jeste njena „kamuflaža“ u vlažnoj hrani intenzivnog ukusa i mirisa
One thought on “Kako naterati PSA da PROGUTA LEK”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.