Jednogodišnji bradati zmaj postao je megapopularan zahvaljujući svojoj “profesiji”: on je najpoznatiji reptil-kuvar u SAD

Izvor https://www.goodnewsnetwork.org/lenny-the-lizard-cookbook/

Foto SWNS

Upoznajte Lenija, jednogodišnju bradatu agamu. Ovog malog zmaja možete videti u krajnje neobičnom ambijentu. Na fotografijama leži pored malih šerpi sa supom ili sosovima. Šepuri se pored činija sa minijaturnim keksevima. “Manekeniše” pored tanjira sa šunkama i sirevima. Ukratko, Leni je glavni junak debitantske knjige „Šef Leni: kuvanje za ljude“. Nesvakidašnje štivo je ideja Lenijeve vlasnice Valeri Muser. Ona živi u Redmondu (država Vašington), kuvarica je i obožava guštere.

Valeri Muser sa Lenijem (Foto SWNS)

„To je bio moj karantinski projekat“, izjavila je Valeri, majka troje dece, koja je vodila malu ugostiteljsku firmu pre proglašenja pandemije. Valeri je pisala knjigu recepata otprilike 10 godina. Međutim, nikad nije imala vremena da je sredi. Sa uspostavljanjem karantina, konačno se suočila sa viškom slobodnog vremena. Sredila je beleške i pripremila recepte za štampu. A svom ljubimcu Leniju kupila je pepito kuvarsku kapu.

“Leni voli da nosi kape i da pozira“, rekla je Valeri. „Zato sam i odlučila da pravim minijaturne porcije za fotografisanje s njim.“

Svi majušni obroci u knjizi su stvarni. Valeri ih je pravila koristeći svakodnevne recepte za obroke koje priprema svojoj porodici. Osim supa, sosova i ragua, tu su pita od piletine, vafli, kifle sa borovnicama i domaći takosi.

Leni ponosno pozira pored svojih „kuvarancija“ (Foto SWNS)

„U početku sam na Instagramu objavila nekoliko Lenijevih “kuvarskih” slika. Reakcije su bile veoma pozitivne. Ljudi su hvalili ideju, pisali kako im Leni ulepšava dane i čini ih srećnim“, objasnila je Valeri. “Shvatila sam da je knjiga pravi potez”.

Leni ima savršen karakter za jednog kuvara. Veoma je zahtevan, pretenciozan i deluje pomalo snobovski. Ponekad je i nervozan, poput mnogih velikih kuvara. “Zato i jeste pravi “lik” za ovaj projekat”, dodaje Valeri.

Leni se nikad ne hrani iz posude i ne isprobava jela koja “kuva”. Kako kaže njegova vlasnica, najviše voli da jede iz ruke.

Belgijski vafli na Lenijev način (Foto SWNS)

Valeri tvrdi da su gušteri vrlo osećajna bića. Sanjaju, imaju noćne more i govorom tela saopštavaju osećanja. Ako su ljutiti ili im je hladno, njihova brada će potamneti!

2 thoughts on “Gušter Leni – najbolji američki kuvar”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *