On je oprezan i usamljen, ponekad živi u blizini plantaža čaja, retko leti, a u vreme parenja je veoma agresivan

Piše Ljubiša Ž. Petrović

Foto Pixabay


Zlatni fazan (Chrysolophus pictus) pripada rodu kragnastih fazana i jedan je od najlepših predstavnika iz ove porodice. Njegovo prirodno prebivalište su planinske oblasti centralne Kine i šume jugoistočnog Tibeta, bambusovi čestari, a izbegava šumske, močvarne i otvorene oblasti. Viđa se i u blizini ljudskih naselja i plantaža čaja.

Životni vek zlatnog fazana u prirodi je još neistražen, a u domaćim uslovima živi oko 15 godina

Polni dimorfizam veoma je izražen. Mužjak na glavi ima gustu ćubu od zlatno-žutog perja i raskošan okovratnik narandžaste boje, sa crnim obrubima. Leđa su mu zlatno-žuta, a donji deo tela jarkocrven. Perje na plećima je tamnosivo, a rep žut sa tamnim mramornim šarama i crvenim pramenovima. Kljun, oči i noge su žuti, a ispod očiju je mala žuta kožasta loptica. Ženke su rđasto-mrke boje, sa crnim flekama i prugama.

Dužina tela mužjaka je 100 do 115 centimetara (rep 63-79 cm), a ženke od 61 do 70 cm (rep 34-37 centimetara)


Zlatni fazan je plašljiva ptica. Živi usamljenički, ponekad u manjim grupama. U slučaju opasnosti beži, a leti samo u izuzetnim situacijama. Gnezdi se u aprilu. Mužjaci su veoma agresivni prema suparnicima i trude se da privuku pažnju ženki plesom i raskošnim bojama.

Pročitajte još Golub sa plavom kapom


Ženke postaju polno zrele u jednogodišnjem uzrastu, a mužjaci kao dvogodišnjaci

Ženka polaže u gnezdo 5-12 kremasto-belih jaja. Nakon ispiljivanja mladi u gnezdu ostaju dan-dva, a zatim sa majkom odlaze u divlju prirodu. Posle otprilike dve nedelje mladi ptići nauče da lete i sa majkom provode noći na drveću. Mužjaci uopšte ne učestvuju u roditeljstvu.

Raspon krila zlatnog fazana je od 65 do 75 centimetara

Zlatni fazan koji živi u Kini se uglavnom hrani lišćem, pupoljcima, mladicama različitog žbunja i bambusom. Rado jede cvetove rododendrona. Obrok često dopunjuje insektima i paucima. Danju hranu nalazi na zemlji. Ptice koje žive visoko u planinama često se spuštaju u niže oblasti u potrazi za hranom. Ne zna se pouzdano čime se hrane zlatni fazani koji žive u pojedinim delovima Evrope.


Pročitajte još Kanarinac raspevani ljubimac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *