Osim insekata, “bocko” jede i drugu “mesnu” hranu, a kao poslastice voli komadiće odabranog voća i povrća, prepeličija jaja, pa i – ružičastog miša!

Foto Pixabay

Ako ste nabavili ovog malog, dobrodušnog, bodljikavog sisara kao kućnog ljubimca, verovatno znate šta on treba da jede da bi bio zdrav i dugovečan. Kao kućni ljubimci na našim prostorima gaje se evropski belogrudi jež (Erinaceus europaeus) i afrički pigmejski jež (Atelerix albiventris).

Pročitajte još Africki-patuljasti-jez

Jež se u prirodi hrani insektima, ali su mu potrebne i druge hranljive materije. On je sposoban da vari hitin iz tvrdog egzoskeleta insekata koji je izvanredan izvor proteina. Osim insekata, jež voli i drugu “mesnu” hranu: crve, gliste, gusenice i mrave, zatim žabe, guštere i zmije, jaja i ptičije mladunce, kao i sitne glodare.

Jež više voli da jede noću, kada je najaktivniji

Ježevi s vremena na vreme mogu da uživaju i u mesu. Ponudite im piletinu, losos i tunu koji imaju malo masti i mnogo proteina. Takođe su dobre pileće iznutrice i sirovo pileće ili prepeličije jaje (jedanput nedeljno). Lepa poslastica puna proteina može biti i ružičasti miš (ukoliko jež voli da ga pojede)

Voda treba da im bude stalno dostupna; zamenite je u posudi jedanput dnevno

Živi ili zamrzavanjem osušeni “brašnjavi” crvi su dobar izvor hitina. Takozvani “voštani crvi” su takođe ukusan obrok. Oni imaju više masti, ali niži sadržaj hitina od crva iz brašna, pa ih treba davati kao poslasticu. I cvrčci, zamrznuti ili živi, puni su hitina.

Potrebe u kalorijama i hranljivim materijama zavise od pola, uzrasta, reproduktivnog statusa i fizičkih aktivnosti ježa. Preporuka je da jež dobija čvrstu hranu umesto vlažne. Osim što tvrđa hrana ima više vlakana, ona je dobra i za zube.

Jež voli da pije mleko, ali je osetljiv na laktozu, pa se može javiti dijareja

Gotova hrana za ježa (alternativa je mačija hrana) treba da čini najveći deo ishrane vašeg ljubimca. Obrok mora imati najmanje 30 posto proteina i manje od 20 procenata masti. Ježevi su skloni gojenju ako se hrane isključivo mesom i insektima. Takva ishrana je siromašna kalcijumom. Nedostatak kalcijuma se može nadomestiti gotovom hranom za mačke (sa redukovanim kalorijama).

Količina hrane koju jež, težak 500 g, pojede za 24 sata je otprilike 2-3 kafene kašičice granula, kafena kašičica voća i povrća i kafena kašičica insekata ili mesa. Ova količina se drastično povećava u periodu pripreme ježeva za zimski san. Tako stvaraju zalihe za zimu, za period parenja, trudnoće i dok mladunci sisaju.

Pojedine namirnice su toksične za ježa, izazivaju iritaciju želuca ili dijareju. Evo šta jež ne sme da jede:

-mleko i mlečne proizvode (zagarantovana dijareja), masnu hranu, crni i beli luk, krompir, prerađeno ili konzervirano meso, masno crveno meso, sirovo, začinjeno i prženo meso, orašaste plodove i semenje, čokoladu, grožđe i suvo grožđe, agrume, avokado, insekte iz prodavnica ili dvorišta (zbog izloženosti hemikalijama)…

Mnogi odgajivači preporučuju mešanje nekoliko visokokvalitetnih namirnica za obroke ježa. Ovo obezbeđuje širi spektar vitamina i hranljivih materija i košta malo više, ali izvesno vreme nećete morati da kupujete hranu.

One thought on “Šta jede JEŽ? Evo koje NAMIRNICE treba da budu na njegovom jelovniku”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *