Podloga na kojoj će spavati ježić treba da bude udobna i sa velikom moći upijanja: zdrave varijante ponekad nisu poželjne. Zašto je tako?

Ježevi su jedinstveni mali kućni ljubimci, ali imaju slične zahteve u pogledu smeštaja kao zamorci, miševi ili hrčkovi. Postoji mnogo opcija kad je reč o postelji za vašeg ježa, prenosi Thesprucepets.

Pročitajte još Omiljeni-kucni-ljubimac-koliko-moze-da-naraste-jez-grafikon-duzine-i-tezine-po-mesecima

Papirne podloge

Ova varijanta je odlična opcija iz više razloga. Ne samo da je mekana i ima veliku moć upijanja, već ne skuplja prašinu i obično je napravljena od recikliranog papira. Mana: zaglavljuje se u bodljama ježa, posebno kad se ovlaži.

Postelja od papirne strugotine je bolja varijanta: mekša je i ima veću moć upijanja. Spakovana je u čvrste blokove, gde staje mnogo veća količina papirnih rezanaca. Ne otežava kretanje ježa, ali se takođe zaglavljuje među bodljama kad se pokvasi.

Jedna od varijanti je i podloga od papira koji nabubri kad se ovlaži. Iako ima veliku moć upijanja, nije baš mekana, ali je vlasnici rado kupuju. Jedna od traženih papirnih podloga je i ona koja sadrži sodu bikarbonu, jer eliminiše neprijatne mirise.

“Drvene” podloge

Mešavina strugotine jedna je od najčešće korišćenih “drvenih” varijanti. Odlično upija, lepo miriše i izuzetno je mekana. Nedostatak ove podloge je velika količina prašine i to što se lepi za sve u ježevom smeštaju, uključujući i njega samog. Strugotina kedra, iako je klasična “postelja” za male kućne ljubimce, nije dobra, jer nema veliku moć upijanja. Osim toga, aroma bora ne prija svim životinjama, a strugotina može i da iseče majušne i nežne noge vašeg ljubimca.

Upozorenje!

Kedrova strugotina može da izazove respiratorne i alergijske probleme, kao i potencijalne promene na jetri. Kedar je nekada bio popularan zbog prirodne arome, ali je u međuvremenu uvršćen među proizvode koje treba izbegavati

Postelja od tkanine

Jedna od najčešće korišćenih tkanina za izradu ježeve postelje, igračaka i vreća za skrivanje je flis. Tkanina je dobra varijanta kao podloga, jer bolje upija tečnost, može se prati i ponovo koristiti. Komadi tkanine su za vlasnika i odlična zaštita od bodlji.

Postelja od kukuruzovine

Ovaj materijal nije tako mekan, iako je jeftin i upija tečnost. Osim toga, u njemu se buđ najbrže stvara, pa ga treba izbegavati.

Opcije materijala koji možete iskoristiti kao podlogu za ježevu postelju su mnogobrojne. Budite strpljivi dok vaš ježić ne isproba nekoliko varijanti i izaberite najbolju.

Pročitajte još Sta-jede-jez-evo-koje-namirnice-treba-da-budu-na-njegovom-jelovniku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *