Vodite li svog četvoronožnog mezimca na redovne kontrole kod veterinara ili ste zaboravili da je „bolje sprečiti nego lečiti“

Tekst dr vet. Stanislava Kanjevac

Foto Pixabay

Vlasnici kućnih ljubimaca gotovo da nemaju naviku da svog psa ili mačku (ili drugu vrstu životinje) dovedu kod veterinara na opšti pregled. Redovni sistematski pregledi pomažu da se na vreme otkriju njihovi zdravstveni problemi. Ukoliko se neko oboljenje otkrije u početnoj fazi, uspešnost lečenja je mnogostruko veća. Samim tim, ljubimcu može da se pomogne brže, a i vlasnik će bolje proći, kad su u pitanju finansije.

Životinje, pogotovo mačke, majstori su u skrivanju bola i zdravstvenih problema. Zbog ove činjenice veterinari treba da predlože i urade opšti klinički pregled ljubimca prilikom svake posete zbog vakcinacije, preventive protiv buva i krpelja ili čišćenja od unutrašnjih parazita.

Opšti klinički pregled životinje počinje u trenutku kad ona uđe u veterinarsku ambulantu. Prvim pogledom na ljubimca veterinar će ustanoviti da li je veseo, razigran ili se otežano kreće, da li je dlaka sjajna i čista, ili je suva i opala, ima li proširen abdomen… Veterinar će izmeriti životinju i uporediti sa podacima iz svoje evidencije, da li je ljubimac dobio na kilaži ili je smršao. Pregledom kože i dlačnog pokrivača može se ustanoviti da li je dlaka glatka i sjajna ili je nakostrešena, suva, ili pak masna, da li je koža na mestima bez dlake zacrvenjena ili hiperpigmentisana, postoje li kraste, rane ili tumorozne promene na koži i da li su prisutni ektoparaziti.

Pregledom očiju može se ustanoviti njihovo zamućenje, iscedak i promene na očnim kapcima

Pregledom ušiju veterinar će saznati da li je ušni kanal čist ili postoji višak dlaka i iscedak

I pregled usne duplje veoma je važan. Na osnovu njega uočiće se eventualna upala desni, višak kamenca, u kakvom su stanju zubi i da li se oseća neprijatan zadah

Preslušavanjem srca i pluća mogu se ustanoviti nepravilnosti u njihovom radu. Ukoliko postoje odstupanja, veterinar će predložiti dalju dijagnostiku, test na srčanog crva, ultrazvuk ili rendgensko snimanje grudne duplje. Veterinar će izmeriti i telesnu temperaturu životinje, proveriti stepen dehidratacije organizma, vreme punjenosti kapilara, prepipati stomak, mlečne žlezde, testise i celo telo. Ukoliko negde postoji sumnjiva kvržica, na vreme će to ustanovili kako bi je ispitao i eventualno odstranio.

Pročitajte još https://pet-svet.rs/ljubimci-i-akupunktura/

Kod životinja najčešća hronična oboljenja zahvataju bubrege, srce, zglobove… Ljubimce sa ovim problemima vlasnici moraju redovno dovoditi na kontrole, kako bi se imao uvid u njihovo zdravstveno stanje. Samo na taj način bolest se može uspešno pratiti i primenjivati terapija.

Starije ljubimce treba češće voditi na redovne sistematske preglede, najmanje na svakih 6 meseci. Oni su podložniji pojavi tumoroznih promena, oboljenja srca, zglobova i bubrega. Da bi se ove bolesti uspešno kontrolisale ili izlečile, treba ih otkriti u ranom stadijumu

Prilikom sistematskog pregleda vlasnik treba da naglasi svaku promenu u ponašanju ili na telu svog ljubimca. Pojedine promene, koliko god da su blage (češče uzimanje vode, brže umaranje, povremen kašalj…), mogu ukazivati na neko oboljenje. Zato su komunikacija veterinara i vlasnika, kao i njihova posvećenost i odgovornost, garancija pravovremenog otkrivanja oboljenja kod ljubimca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *