Tragajući za hranom, životinja je ušla u malu pećinu na severu regije Grado gde je umesto ručka pronašla starorimske bakrenjake

Izvor https://www.livescience.com/badger-uncovers-roman-coins-in-spain

Foto Pixabay

Jedan gladni jazavac, tragajući za hranom, u maloj pećini na severu Španije nedavno je iskopao kolekciju starorimskih novčića. Arheolozi pretpostavljaju da je životinja živela u omanjem brlogu u blizini lokaliteta. U španskoj regiji Grado napadao je veoma dubok sneg, pa su životinje prinuđene da traže hranu na najneobičnijim mestima.

Nakon obilaska pećine, istraživači su prikupili 209 kovanica iz perioda između trećeg i petog veka nove ere. Španski medij El Pais kaže da su novčići, napravljeni od bakra i bronze, kovani na različitim lokacijama širom Rimskog carstva, uključujući Konstantinopolj (danas Istanbul), Solun u Grčkoj i London. Veruje se da je ovo najveća riznica rimskih novčića pronađena u pećini na severu Španije.

Krajem tridesetih godina prošlog veka, u istoj šumi pronađena je zbirka od 14 zlatnih rimskih novčića, poznata kao blago Čapipi.

Novčići iz kolekcije Grado datiraju iz 430. godine nove ere, iz perioda invazije germanskih plemena Sueba na Španiju. Pretpostavlja se da je pronađena kolekcija deo veće zaostavštine koja se nalazi negde u pećini, pa istraživači planiraju nova iskopavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.