Sve ono što ne voli u svakodnevnom životu, vaš pas može preživljavati i u snu: njegovi strahovi, stresovi i uzbuđenja lako se mogu “reprizirati” u teškim snovima

Foto Pixabay, Pxhere

Većina ljudi će se složiti s tim da ne postoji ništa simpatičnije od psa koji sanja i laje u snu. Možda sneva kako juri ptice i veverice u parku ili se igra sa omiljenom igračkom. Ali, kako možete biti sigurni da vaš pas ima prijatne snove, a ne noćnu moru, pita se portal Thesprucepets?

Kako psi sanjaju?

Psi sanjaju tokom REM faze, kao i ljudi, ali je dostižu mnogo brže od nas. Kod psa, ona počinje u roku od 15 do 20 minuta nakon što zaspi i može trajati samo nekoliko minuta (obično manje od pet). Istraživanja su pokazala da psi mogu da sanjaju: veruje se da preživljavaju uspomene i minula iskustva.

Pročitajte još Da-li-psi-sanjaju

Da li psi imaju noćne more

Pas koji ima noćnu moru sanja o nečemu što mu se ne sviđa ili ga uznemirava. Svaka situacija koja uzrokuje stres ili anksioznost može izazvati noćnu moru: sečenje noktiju, kupanje, poseta veterinaru, susreti sa opasnim psima…

Kako da prepoznate da li pas ima noćnu moru

U početku će možda biti teško da otkrijete ima li vaš pas noćnu moru ili samo sanja. Međutim, postoje suptilne razlike između ova dva stanja. Što više posmatrate psa dok sanja, lakše ćete uočiti razlike. Ako pas ima prijatne snove, njemu će se trzati šape i kapci i uši će mu poigravati. Noćne more će izazvati režanje i naglo trzanje šapa i očiju. Pas čak može cvileti i zavijati. Ako je noćna mora izuzetno stresna, pas se može iznenada probuditi.

Šta učiniti ako pas ima noćnu moru

Nemojte buditi psa osim ako je apsolutno neophodno! Naglo buđenje ponekad ga može uplašiti, pa će vas instiktivno ujesti. Iako deluje uznemirujuće, zapamtite da većina noćnih mora traje veoma kratko. Nakon nje, pas će se brzo vratiti u normalu.

Savet

Ako noćna mora traje duže od nekoliko minuta, prekinite je nežnim buđenjem. Budite veoma oprezni! Psa budite glasnom, nikad dodirom. Tiho izgovorite njegovo ime, postepeno podižući ton ako bude potrebno. Opuštajuća muzika ili uključivanje televizora bez traume će ga probuditi iz lošeg sna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *